• Külföld
Faktor

Több ország készültségben van, gyerekek életét követelte a katasztrófa

Földrengés rázta meg Dél-Amerikát, emiatt több ország cunamiriadót rendelt el.

A Csendes-óceánban, Mexikó déli részénél volt csütörtök éjjel 8-as erősségű földrengés, és még az ezer kilométerre lévő fővárosban is megrázkódtak az épületek, a lakosok ijedtükben kifutottak az utcára.

Az emberek pizsamában rohantak az utcára. Fotó: Europress - AFP/Luis Perez

Az emberek pizsamában rohantak az utcára. Fotó: Europress - AFP/Luis Perez

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés középpontja 123 kilométerrel délnyugatra volt a tengerparti Pijijiapan várostól, 33 kilométeres mélységben. A rengés közép-európai idő szerint péntek reggel 6 óra 49 perckor (helyi idő szerint éjfél előtt 11 perccel) történt.

Nyolc országban van érvényben cunamiriasztás, Ecuadorban, Nicaraguában, Panamában, Guatemalában, Hondurasban, Mexikóban, El Salvadorba és Costa Ricában. Az előrejelzések szerint Mexikó partjainál akár három méteres hullámokra is számítani lehet.

Az RT News arról ír, hogy legalább hárman meghaltak a földrengésben – ezt Chiapas tartomány vezetése is megerősítette. A szomszédos Tabasco államban két gyermek vesztette életét.

A kínai földrengéstani intézet 8,2-esnek mérte a földmozgást, 20 kilométeres mélységben. A mexikói polgári védelmi szolgálat közölte, hogy 1985 óta nem mértek ilyen erős földrengést az országban. Akkor több ezren életüket vesztették.

Kommentek:

Top 0