• Belföld
Faktor

Terjed a súlyos kór, tízből egy magyar érintett

Sokan nem is tudják, hogy baj van.

Tizenkét év alatt (2003 és 2015 között) megduplázódott a magyar cukorbetegek száma a 19 évnél idősebbek körében. Most több mint egymillió ember érintett, viszont közülük legalább fél millióan nem is tudják, hogy baj van, pedig a korai felismerés kulcsfontosságú - derült ki a KSH adataiból.

A diabétesz világviszonylatban is az egyik legtöbb embert érintő betegség, jelenleg több, mint 420 millióan élnek vele - írja a Pénzcentrum. A cukorbetegségnek két nagy csoportját különíthetjük el, az 1-est és a 2-es típust.  

A cukorbetegséget megelőző állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának. Intő jel lehet, ha valaki hiába próbál, nehezen tud csak fogyni, ha fokozott éhségérzet jelentkezik, és időről időre eluralkodik valakin az édesség iránti vágy. Érdemes orvoshoz fordulni akkor is, ha tartósan rossz valakinek a közérzete, ha hiába pihen, mégis kimerültnek, fáradtnak érzi magát. Az erős szőrnövekedés szintén tünet lehet, nőknél pedig a menstruációs zavarok, meddőség adhat okot az aggodalomra

- mondta a portálnak Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Az inzulinrezisztencia viszont megfelelő kezeléssel, vagyis életmódváltással jól kezelhető, megközelítőleg 70-80 százalékosak a gyógyulási esélyek.

Vagyis fontos a rendszeres mozgás (már napi fél óra is elég) és a rendszeres étkezés is. Naponta négyszer-ötször kell enni, és figyelni kell a cukortartalomra. Érdemes például kerülni a cukrozott és a fehér liszttel készülő ételeket. Ha viszont valaki az inzulinrezisztencia megjelenése után nem figyel életmódjára, akkor az évek előrehaladtával nagy eséllyel 2-es típusú cukorbeteggé válik.

Kommentek:

Top 0