• Külföld
Faktor

Csúnyán félrevezette a természetgyógyász, D-vitamintól került kórházba a férfi

A D-vitamin túladagolása egyébként kifejezetten ritka.

Egy 54 éves, krónikus vesesérülésben szenvedő férfi természetgyógyásza utasítását követve adagolta túl magának a D-vitamint. A kanadai férfi azután került kórházba, hogy visszatért Délkelet-Ázsiából, ahol két héten át napi 6-8 órát napfürdőzött.

A férfinak nem volt jelentős betegségtörténete, csontjai egészségesek voltak, és D-vitamin-hiányban sem szenvedett - írja a 24.hu a helyi hírekre hivatkozva. Ennek ellenére természetgyógyásza napi 12 vitamincseppet írt elő neki. A „kúra” hatására azonban nagy mennyiségű kalcium halmozódott fel a véráramában.

Kanadában napi 400-1000 nemzetközi egység (NE) D-vitamint írnak elő, a túladagolás egy csontritkulásos felnőttnél viszont már 800-2000 NE-nél kialakulhat. A páciens 8000-12000 egységet vett be naponta.

A D-vitamin és a kalcium elengedhetetlen a csontok és a szervezet egészségének megőrzésében, a túl sok kalcium ugyanakkor elgyengítheti a csontokat, veszélyt jelenthet a szívre és az agyra, és vesekövet idézhet elő. A túl magas vitaminszint miatt nagy mennyiségű kalcium halmozódhat fel a vérben.

A beteg állapotának felismerésekor már 2,5 éve volt intenzív vitaminterápián. Az orvosok szerint a hiperkalcémiája, a sok napsütés és a feleslegesen szedett vizelethajtó okozhatta a vesekárosodást.

Bár a D-vitamin túladagolása kifejezetten ritka, a szakértők bíznak benne, hogy a férfi esetének bemutatásával megelőzhetőek a további megbetegedések.

Kommentek:

Top 0