• Külföld
Maksa Mónika

Csoportosan erőszakoltak nőket a biztonsági erők

A burundi biztonsági csapatok az ENSZ szerint csoportosan erőszakoltak nőket. A szervezet akkor talált rá az erőszak nyomaira, amikor ellenzéki vezetők lakásait keresték.

Az ENSZ eddig 13 esetet dokumentált. Ezekből az derül ki, hogy a biztonsági erők a nőket elkülönítették, majd megerőszakolták. De a jelentés szerint nem csak nőket erőszakoltak Burundiban, de több tucat fiatal férfit is elraboltak, megkínoztak és megöltek.

A bíróság négy tábornokot ítélt eközben életfogytiglani börtönre, mert tavaly májusban megpróbálták az elnök, Pierre Nkurunziza hatalmát megdönteni. Kilenc másik tisztet 30 évre zártak börtönbe, nyolc katonát pedig - köztük sofőröket és testőröket is -, öt évre ítéltek a zavargásokban való részvételért.

A bíróság elítéltjei. Forrás: Europress - AFP/Stringer

A bíróság elítéltjei. Forrás: Europress - AFP/Stringer

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az ENSZ az erőszakot a lázadók decemberi támadásai után dokumentálta. Három katonai tábort támadtak ekkor meg Bujumburában. A szervezet szerint a hadsereg választámadásra készült.

  Az ENSZ emberi jogi biztosa, Zeid Raad al Husszein azt mondta, hogy a nyomozás során 9 tömegsírt is találtak Bujumbura környékén, amelyek az ellentét etnikai jellegének erősödésére utalnak. Burundiban április óta tombol az erőszak, amióta Pierre Nkurunziza bejelentette, hogy harmadszor is elindul az elnökválasztáson.

  Néhány szemtanú arról számolt be, hogy a támadások a tuszi kisebbség ellen irányultak. Burundi Afrika keleti részén található, 1962 óta független. Azóta sújtják az országot erőszakcselekmények, mert a hutuk és a tuszik között ellentét van. A 10,7 millió lakosnak 85 százaléka hutu nemzetiségű, 14 százaléka pedig tuszi.

  Egyes elemzők szerint viszont nem nemzetiségű ellentétről van szó. A bukott puccs vezére, Godefroid Niyombare hutu nemzetiségű. Szövetségeseit a Legfelsőbb Bíróság ítélte el, a bíróságban pedig tuszik és hutuk is vannak – írja a BBC.

  Az Afrikai Unió korábban békefenntartókat küldött az országba, erről itt olvashattak.

  Top 16