• Élet
Faktor

Védi a szívünket a csoki, segít megelőzni a szívritmuszavart

Egy új tanulmány szerint a rendszeres csokoládéfogyasztás segíthet csökkenteni a leggyakoribb szívritmuszavar kialakulásának kockázatát. Az elemzés szerint a nőknél heti egy, míg férfiaknál heti 2-6 adag csokoládé a leghatásosabb.

A pitvari fibrilláció világszerte nagyjából 33 millió embert érint, vagyis minden negyedik felnőttnél jelentkezik élete során. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozza a rendellenességet, a megfelelő gyógymódot és a megelőzés módszerét sem sikerült még kidolgozni.

Persze csak mértékkel fogyasztva tesz jót.

Persze csak mértékkel fogyasztva tesz jót.

A szakértők egy ideje tudják, hogy a csokoládéevés, elsősorban az étcsokoládé fogyasztása javítja a szív egészségét. Az Elizabeth Mostofsky, a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola szakértője által vezetett kutatócsapat most arra volt kíváncsi, hogy az édesség mennyiben segít a pitvarfibrilláció kialakulásának csökkentésében.

A vizsgálatban 26 400 férfi és 29 100 nő adatait elemezték, a résztvevők mind 50-64 évesek voltak. A kutatásban használt információkat egy nagyobb dániai felmérésből emelték át.

Az alanyoknak be kellett számolniuk arról, hogy hetente mennyi csokoládét esznek meg – egy adag 30 grammnak felelt meg. A vizsgálatban nem kérdeztek rá külön, hogy az alanyok milyen típusú édességet fogyasztanak, de Dániában a tejcsoki a legnépszerűbb.

A szakértők a szívproblémákat okozó faktorokra, például a résztvevők diétájára és életmódjára vonatkozó információkat is rögzítették, majd egészségüket kórházi és halálozási adatok alapján nyomon követték. A 13,5 évig tartó vizsgálat alatt 3346 új pitvari fibrillációs esetet rögzítettek.

Miután az egyéb tényezőket kiszűrték, a csapat arra jutott, hogy a csokoládé fogyasztása jelentősen csökkentette a szívritmuszavar kialakulásának esélyét.

Havi 1-3 adag 10, heti egy adag 17, míg heti 2-6 adag 20 százalékkal csökkentette a kockázatot. Napi egy vagy annál több adag ugyanakkor már csak 14 százalékos javulást eredményezett.

A vizsgálatból viszont nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. A különböző csokoládék tejmennyisége például jelentősen befolyásolhatta a kutatás kimenetelét. Az édességeknek ráadásul gyakran magas a zsír- és cukortartalma, ez pedig általában nem jelent jót az egészségnek.

A Duke Pitvarfibrillációs Központ orvosai arra is felhívták a figyelmet, hogy a dániai kutatásban a csokoládéfogyasztók átlagosan egészségesebbek és magasabb végzettségűek voltak, mint a többség. Ez a tény is torzíthatta az eredményeket.

A csapat egyébként nem vette figyelembe a szívprobléma kialakulásának egyéb rizikófaktorait, például a veseelégtelenséget, vagy az éjszakai nehéz légzést sem. Mivel az elemzésben csak diagnosztizált pitvarfibrillációkkal dolgoztak, könnyen lehet, hogy számtalan eset kimaradt a vizsgálatból.

Ráadásul a termékek kakaótartalma is területenként változhat, ezért a fogyasztás és a szívegészség közti összefüggés nem feltétlenül áll fenn minden országban – írja a ScienceDaily.

Kommentek:

Top 0