• Belföld
Faktor

Jó hír a sörrajongóknak, olcsóbb lehet a kedvenc italuk

Bővül a piac és a sör minősége is egyre jobb.

A sör áfájának mérséklését szorgalmazza a Magyar Sör­gyártók Szövetsége és a Kraft Sör Egyesület - írja a Világgazdaság.

Magyarországon az utóbbi három évben növekszik a sörpiac, minőségében és volumenében is. A prémiumkategóriák az utóbbi években két számjegyű növekedést könyvelhettek el, a mennyiségi bővülés pedig 2-4 százalékot tett ki (kivéve 2016-ban, amikor stagnálás volt) - mondta a portálnak Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Az áfacsökkentés mellett azzal érvelt az érdekképviseleti vezető, hogy az Európai Unióban nincs mód a helyi termékek preferálására. Viszont szerinte a csökkentett áfával a magyar termékek kerülhetnének előtérbe. Romániában 9 százalékra mérsékelték a csapolt sör áfáját a vendéglátásban. Csaknem egy tucat uniós országban alkoholos italokra is vonatkozik már a kedvezményes áfa.

A fogyasztók egy részénél érzékelhető márkahűség, a prímet a lager típusú sörök viszik itthon (ezek adják a piac 80-90 százalékát). A kisüzemi és a nagyüzemi sörfőzdék innovációjának köszönhetően 2017 áttörést hozott, megjelentek a speciális főzetek, sőt már szezonális különlegességek is kaphatók.

Kommentek:

Top 0