• Belföld

Kivontak egy csokis gabonagolyót a forgalomból

A NÉBIH a Szupermenta program keretében vizsgált meg 21 fajta gabonagolyót. A programban termékteszteket végeznek, most a gyerekek által kedvelt gabonagolyókat tesztelték.

21 kakaós- és csokoládés gabonagolyót ellenőriztek a termékteszten. A hatóság a termékek biztonsági paraméterei mellett azok tápanyag- és édesítőszer tartalmát is vizsgálták. Azért fordítottak különös figyelmet az összetevőkre is, mert a gabonagolyókat a gyerekek kifejezetten kedvelik.

Forrás: NÉBIH

Forrás: NÉBIH

A Szupermenta program keretében a termékeket élelmiszerbiztonsági, minőségi paraméterek és kedveltségi szempontok alapján is vizsgálják. A mostani teszt során egy termék esetében találtak súlyos hibát a szakemberek. A ROLLO kakaós bevonómasszával bevont gabonagolyóban több transz-zsírsav volt a megengedettnél. A maximálisan megengedett transz-zsírsav tartalom 2%, a ROLLO viszont 40,44% százalékban tartalmazott ilyen zsírsavat. A NÉBIH emiatt azonnal kivonta a forgalomból a gabonagolyót. A magyarországi forgalmazót, a Scandic Royal Kft.-t pedig arra kötelezték, hogy a romániai gyártótól származó összes „részben hidrogénezett növényi zsír”-t tartalmazó terméket vonja ki a forgalomból. A NÉBIH a szabálytalanság miatt bírságot is ki fog szabni.

Több termék is tartalmazott E 150d szulfitos-ammóniás karamell színezéket. Egy uniós rendelet szerint azonban a kakaós puffasztott termékekhez csak E 150c ammóniás karamell színezéket lehet használni. Más termékekhez szintén nem használható E 476 és E 479b adalékanyagot használtak. A gyártóknak ezeket az adalékokat azonnal le kell cserélniük, a NÉBIH az ügyben már felvette a kapcsolatot velük.

Az élelmiszergyártókat kisebb jelölési hibák miatt is értesítették. Gyakran előfordult, hogy a terméken feltüntetett összetevők százalékos mennyiségei nem voltak azonosak. Több gabonagolyó jelöléséről hiányoztak a tápanyagokra és egészségre vonatkozó kiegészítő információk.

A 21 termékből 19-nél indítottak eljárást. 7 gabonagolyó miatt szabnak ki bírságot, ennek összege összesen 1 millió 400 ezer forint lesz. A többi esetben csak figyelmeztetést kapnak a gyártók.

A kedveltségi teszten 20 gabonagolyót kóstoltak meg. A kóstolók az illatot, az ízt, az állományt és a ropogósságot is értékelték.

Top 0