• Külföld
Faktor

Csodával határos, előkerült Notre-Dame huszártornyának ereklyetartója

Megolvadt, de valószínűleg restaurálható.

A Notre-Dame huszártornyát díszítő 16 szobor megmenekült a pusztulástól, mert egy héttel a hétfői tűzvész előtt restaurálásra egy délnyugat-franciaországi műhelybe szállították őket, de a torony tetején lévő kakasformájú ereklyetartó megolvadt a tűzben, mielőtt leszerelhették volna. Ugyanakkor a pusztító tűz ellenére is felismerhető állapotban maradt és valószínűleg restaurálható.

Óriási szerencse, hogy az elveszettnek hitt ereklyetartót egyáltalán megtalálták a romok között. A kakast a tervek szerint júniusban szerelték volna le, hogy a műkincsek és műemlékek restaurálásával foglalkozó Socra műhelyeibe szállítsák - írja a nytimes.com.

A 16 szobor restaurálását egyelőre elhalasztották, most nem ez az elsődleges feladat– mondta az AFP francia hírügynökségnek Patrick Palem, a Socra volt elnök-vezérigazgatója, aki 40 éve dolgozik a nemzeti örökség restaurálásán. „Az elsődleges feladat egy nagyobb munka, a Notre-Dame újjáépítése és felújítása, amely várhatóan 15-20 évig is eltarthat, és több száz millió euróba kerülhet” – vélte a szakember.

Kommentek:

Top 0