• Kultúra
Faktor

Óriási átverés volt: ez az igazság a magyar gyerekdalról

A napokban elterjedt az interneten az a "hír", hogy a csigabiga gyere ki kezdetű gyerekdalban valójában szó sincs tűzről, helyesen úgy kéne énekelni, hogy "az ég a házad ideki".

Az Urbanlegends.hu utánajárt a dolognak, és szakértő segítségével biztosított mindenkit, hogy mégis az eredeti verzió az igaz.

A cikk szerint a napokban szárnyra kelt állítás nem új, pár éve már felbukkant a gyakorikerdesek.hu-n is, ugyanígy forrás nélkül, de most terjedt el igazán. A portál ezért megkereste Küllős Imola néprajzkutatót és kulturális antropológust, hogy tiszta vizet öntsön  a pohárba. 

EZT IS AJÁNLJUK:

    Küllős mutatott egy 1872-es kiadványt, amelyben szerepel a dalocska, természetesen "az" nélkül. Azt is elmondta, a csigaház égése azért is logikus, mert a fenyegetések a csigacsalogatókban nem számítanak ritkaságnak, sőt ennél durvább változatok is léteznek, és vannak olyan mondókák is, ahol fenyegetés helyett kérés vagy követelés hangzik el.

    A Facebook-kommentekből kiindulva az elveszett AZ-ról szóló történet talán azért terjedhetett az emberek között olyan gyorsan, mert mai fejjel furcsának hathat a kegyetlenség egy gyerekeknek szóló mondókában, és megörülnek egy ennél békésebb verziónak - írja a portál.

    Kommentek:

    Top 16