• Tech
Maksa Mónika

Két agysejt kell a bonyolult döntéshez - a csigák vizsgálata egyszerűsítheti a robotokat

A csigák kicsi agya segíthet okosabbá tenni a robotokat. A csigák ugyanis két agysejtet használnak annak a bonyolult döntésnek a meghozatalára, hogy egyenek-e vagy sem.

A csigák gondolkodása adhat mintát a tudósoknak ahhoz, hogy az új fejlesztésű robotok hogyan hozzanak könnyebb döntéseket.

A Sussex-i Egyetem kutatói rájöttek, hogy a csigák mindössze két agysejtet használnak komplex döntések meghozására. Az egyik sejt tudatja a csigával, hogy éhes, míg a másik észreveszi, hogy táplálék van a közelben.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kutatók elektródákat kapcsoltak a csigákra, hogy agyi aktivitásukat mérjék - írja az Engadget.

  Az eredmények segíthetnek abban, hogy a komplex döntéseket a lehető legkevesebb komponensre redukálják úgy, hogy a robotok még képesek legyenek a feladatot végrehajtani.

  George Kemenes professzor a felfedezésről azt mondta, hogy az is láthatóvá vált, hogy a rendszer segít az energiabefektetést is irányítani, miután egy-egy döntés megszületett.

  Illusztráció.

  Illusztráció.

  A táplálékkeresés és –fogyasztás meglepően komplex, célorientált magatartás annak ellenére, hogy alapvetően fontos a túlélés szempontjából. Az állatoknak ugyanis külső környezetüket, és saját testük jelzéseit is figyelembe kell venniük, amikor ételt keresnek. Ráadásul mindezt úgy kell csinálniuk, hogy a lehető legkevesebb energiába kerüljön. Úgy tűnik, hogy a csigák ebből a szempontból rendkívül hatékonyak.

  Top 16