• Külföld
Faktor

Csak a műhold vette észre: Csehországnyi lyuk jelent meg egy elhagyott területen

Az Antarktisz közelében, egy jégpáncélon találták a hatalmas képződményt.

A Weddel-tenger jégpáncélján felfedezett nyílás nagyjából akkora, mint Csehország. A lyuk szeptember 25-én 60 ezer négyzetkilométeres volt, területe azonban egyre növekedett, míg végül 80 ezer négyzetkilométeresre nőtt – számol be az IFL Science.

A jéggel határolt nyílt vízfelületeket polynyának nevezik. A közelmúltban azonosított nyílás a legnagyobb, melyet az 1970-es évek óta a Weddell-tengeren felfedeztek – az akkori polynya ötször nagyobb volt a mostaninál. Az új régióra a Princeton Egyetem csoportja, a SOCCOM (Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modelling) bukkant rá.

Alul középen látható a polynya. Fotó: NASA - Worldview

Alul középen látható a polynya. Fotó: NASA - Worldview

EZT IS AJÁNLJUK:

  A polynya létrejöttének oka egyelőre nem ismert. A jégmentes terület kialakulásának hátterében több tényező is állhat, akár természetes folyamatok is.

  A térségben kifejezetten nehéz helyszíni munkát végezni, a szakértők azonban bíznak benne, hogy robotizált tengeralattjárókkal feltérképezhetik a régiót.

  Kent Moore, a Torontói Egyetem légkörkutatója a Motherboardnak elmondta, hogy a felület több ezer kilométerre fekszik a jégpáncél peremétől, így műholdas felvételek nélkül nem találták volna meg. A szakértő hozzátette, a polynya olyan, mintha valaki lyukat ütött volna a jégbe.

  Az egyik robotizált szerkezet már be is úszott a jégmentes területre, az eszköz adatainak feldolgozása jelenleg is zajlik. A vizsgálat remélhetőleg megválaszolja, hogy miért jött létre a polynya, az elemzés pedig lehet, hogy a 40 évvel ezelőtti jelenségre is magyarázatot ad.

  A legnagyobb kérdés most az, hogy a klímaváltozásnak mekkora szerepe volt a régió kialakulásában. A tudósok nem számítottak arra, hogy a polynya ismét megjelenik a Weddell-tengeren, de immár két év alatt kétszer is feltűnt. Nem lehetetlen, hogy a terület létrejöttéhez a Déli-óceán klímájának átalakulása is hozzájárult.

  Kommentek:

  Top 16