• Külföld
Faktor

Egyszer volt csak boldog a világ legidősebb nője, ez volt az a pillanat a 129 éves asszony életében

A világrekordokat jegyző Guinness szerint az asszony adatai nem hitelesek.

Az útlevelébe feljegyzett adatok alapján, az orosz Koku Isztambulova 129 éves. Ha így van, ő a világ legidősebb embere, mégis azt mondja, hiba őt irigyelni, mert hosszú élete tele volt szenvedéssel – írja a Newsweek.

A csecsenföldi, muszlim asszony szerint Allah engedte meg neki, hogy ilyen hosszú életet éljen, csak azt nem érti, hogy miért jutott neki olyan kevés boldogság.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Nehéz úgy élni, hogy mindenki, akit ismersz, rég halott. És a halál mindig félelmetes, nem számít, hány éves vagy.

  Az 1898-ban született Isztambulova élt a cári időkben, végigélte a világháborúkat, a kommunisták hatalomra jutását, majd a Szovjetunió összeomlását. Már az ötvenes éveit taposta, amikor Sztálin, 1944-ben deportáltatta a csecseneket Kazahsztánba:

  Szörnyű és szomorú nap volt. Felzsúfoltak minket egy vonatra, amiről nem tudtuk, hová tart. A mocskos kocsik tele voltak emberekkel, szeméttel és ürülékkel. Aki meghalt, azt egyszerűen ledobták a szerelvényről a semmi közepén. Senkinek sem engedték, hogy eltemesse a szeretteit, a holttesteket kutyák falták fel. Az apósomat is így hajították ki.

  Isztambulova korábban azt nyilatkozta, egyetlen boldog nap sem volt az életében, de most azt mondja egyetlen alkalomra mégis emlékszik:

  Aznap, amikor először léptem be a házamba. Kicsi és fával kell fűteni, de az enyém. Magamnak építettem, a legjobb ház a világon. Hatvan éve élek benne.

  Bár a csecsen asszony azt mondja, az irataiban szereplő adatok helyesek, a világrekordokat jegyző Guinness szerint azok nem hitelesek, így hivatalosan a 112 éves, japán Masazo Nonaka a világ legöregebb nője.

  Pedig, ha Isztambulova adatait hitelesítenék, akkor nem csak a jelenlegi, de a valaha élt legöregebb ember is ő lenne. Utóbbi rekordot jelenleg a francia Jeanne Louise Calment tartja, aki 1997-ben 122 évesen és 164 naposan halt meg.

  Kommentek:

  Top 16