• Tudomány
Faktor

Az evolúcióra is hatással van a császármetszés

A Bécsi Egyetem egy új tanulmánya szerint nőtt azoknak a nőknek az aránya, akik szűk medencecsontozatuk miatt nem tudnák megszülni a babájukat. Ennek valószínűleg a császármetszés az oka.

A Bécsi Egyetem egy új tanulmánya szerint nőtt azoknak a kismamáknak az aránya, akik szűk medencecsontozatuk miatt nem tudnák természetes úton megszülni a gyermeküket. Az 1960-as években ezer szülésre 30, ma 36 ilyen eset jut – idézte a BBC hírportálja az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányt.

Az arány növekedésének magyarázata az, hogy a császármetszés lehetősége előtt ezek a gének nem tudtak volna továbböröklődni, mert a szűk medencecsontozat esetén sem az anya, sem a magzat nem élte volna túl a szülést.

A kutatók arra a kérdésre régóta keresik a választ, hogy az évek során miért nem lett szélesebb az emberi medencecsontozat. Ezt két ellentétes evolúciós erővel magyarázzák: az egyik szerint az újszülöttek egyre nagyobbak, a nagy születési súly pedig általában egészséges. Ha viszont a gyermek túl nagyra nő, akkor szülés közben elakadhat, ami az anya és a baba számára is végzetes lett volna a múltban.

Ez a szelektív erő, mely a kisebb születési súlyú babák felé terelte volna az evolúciót, a császármetszéssel eltűnt. Nem szándékunk, hogy kritizáljuk az orvosi beavatkozást, azonban hatással volt az evolúcióra

– magyarázta Mitteroecker.

Az osztrák egyetem kutatói szerint a mostani a szűk medencecsontozatú, természetes szülésre nem képes nők aránya valószínűleg tovább fog emelkedni, de a természetes szülést nem fogja kiiktatni.

Kommentek:

Top 0