• Belföld
Faktor

Jöhet az olcsóbb sör, csökkenhet az áfa

Közösen fordultak a nemzetgazdasági miniszterhez a nagy sörgyártók és a kisüzemi főzdék. Azt szeretnék elérni, hogy terjesszék ki a csapolt sörre is a kedvezményes étkezőhelyi áfát. Az éttermi fogyasztás forgalmi adója ugyanis 27-ről idén 18 százalékra csökkent, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődik.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) levélben fordult Varga Mihályhoz, hogy a csapolt sörre is terjesszék ki az étkezőhelyi kedvezményes áfát. Arra hivatkozva érveltek az áfacsökkentés mellett, hogy maga a miniszter mondta egy februári üzleti fórumon: juttassák el hozzá, ha tudnak az uniós szabályozásnak megfelelő, más tagállamban működő gyakorlatról – írja a Világgazdaság.

Illusztráció.

Illusztráció.

Romániában 2015 óta 9 százalékos áfát kell fizetni a csapolt sör után, amit az Európai Bizottság nem is kifogásolt. Horvátország egységesen 13 százalékos forgalmi adót alkalmaz az éttermi szolgáltatásokra, Olaszország kilenc, Írország pedig tíz százalékosat. A The Brewers of Europe brüsszeli érdekképviselet pedig hangsúlyozza, hogy a sörök kedvezményes elbírálását az éttermi szolgáltatások területén 2009 óta uniós irányelv teszi lehetővé.

A MSSZ és a KME Magyarországon négy nagyüzemben és ötven kisüzemben gyárt söröket, több mint kétezer főt foglalkoztat közvetlenül, további 23 ezret a söripari értékláncon keresztül. A nagy gyártók termelésének 10 százalékát teszi ki a csapolt sör, a kisüzemeknél ez az arány 50 százalék. A kezdeményezők szerint, ha 2018 januárjától a csapolt sör bekerül a kedvezményes áfakörbe, az árengedmény részbeni átadása mellett a profitot technológia- és termékfejlesztésre lehetne fordítani. A kisüzemi sörök fogyasztása pedig így fél-egy éven belül 10-15 százalékkal is megnőhetne.

Kommentek:

Top 0