• Külföld
Maksa Mónika

Csapdába csalták Trumpot, ezért Mussolinit idézte

Donald Trumpot sokan sok dolog miatt bírálják. A republikánus párt elnökjelöltségére legesélyesebb Trump most azza hívta fel magára a figyelmet, hogy nem utasította vissza a Ku Klux Klan egykori vezetőjének támogatását, valamint hogy Benito Mussolini, egykori olasz fasiszta vezetőtől osztott meg Twitteren egy idézetet.

David Duke, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető Ku Klux Klan egykori vezetője támogatja Trumpot. Az elnökjelölt-aspiráns pedig nem volt hajlandó visszautasítani a rasszista szervezet egykori vezetőjének támogatását, aki manapság is antiszemita megnyilvánulásai miatt kerül a hírekbe.

Trump azt mondta, hogy nem tud semmit sem Duke-ról, sem a Ku Klux Klanról, így pedig, hogy nem tud semmit, nem is utasíthatja vissza a támogatást. Azt mondta, ha kap egy listát bizonyos szervezetekről, akkor utánuk néz. Ezután határolódik el azoktól, amelyekkel "valami nem stimmel".

Forrás: Europress - AFP/Jim Watson

Forrás: Europress - AFP/Jim Watson

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az MTI úgy tudja, hogy Ted Cruz, Marco Rubio és John Kasich, akik szintén a republikánusok jelöltségére pályáznak, mind elhatárolódtak Duke-tól és a Ku Klux Klantól.

  Bernie Sanders, aki demokrata színekben pályázik az elnökjelöltségre, Twitteren azt írta: „az Egyesült Államok első fekete elnökét nem követheti olyan, aki gyűlöletet szít, és nem ítéli el a Ku Klux Klant”.

  A Gawker amerikai hírportál vasárnap bejelentette, hogy ők csalták csapdába Trumpot. Létrehoztak egy fiókot, amelyen keresztül egy számítógépes algoritmus, egy „Twitter-automata” naponta több alkalommal írt ki Mussolini-idézeteket, amelyeket Trumpnak címzett. A portálnál arra számítottak, hogy a fiók és a trükk annyira átlátszó, hogy senki nem fog neki bedőlni. Vasárnap Trump mégis megosztotta az egyik idézetet a saját fiókján. Az idézet így szólt:

  „Jobb egyetlen napig oroszlánként élni, mint száz évig birkaként.”

  A bírálóknak Trump azt mondta, hogy nem azt nézte, kitől származik az idézet, csakis a tartalmával foglalkozott.

  Top 16