• Külföld
Faktor

Családja imádkozott azért, hogy meghaljon a terrorista

Fontos célpontot sikerült kiiktatniuk Abdelhamid Abaud megölésévél az antiterrorista erőknek. Abaud a párizsi merényletsorozat megszervezése mellett idén már több Franciaország elleni támadás előkészítésében részt vett. Szülőhazájában, Belgiumban, nyáron húsz év börtönre ítélték, mert az Iszlám Államnak toborzott katonákat.

Több százan csatlakoztak Belgiumból az Iszlám ÁllamhozAbaud marokkói származású, de Belgiumban született. Az európai országok közül innen csatlakoztak legtöbben az Iszlám Államhoz a lakosság számához képest. Ebben Brüsszel hírhedt negyedének, a Molenbeeknek különösen fontos szerepe van. Itt rengeteg arab bevándorló él, kifejezetten rossz körülmények között: a szegénység, a munkanélküliség és a kirekesztettség érzése miatt sokan radikalizálódnak az itt élő fiatalok közül.

Abaud is ebben a környezetben nőtt fel, de azt nem lehet tudni, hogy mikor és miért vált szélsőségessé. Ő ugyanis középosztálybeli családba született, és Brüsszel egyik legjobb középiskolájába járt.

2013-ban utazott Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, de a hatóságok korábbról ismerik. A BBC szerint 2010-ben börtönben volt fegyveres rablásért a párizsi merényletek másik résztvevőjével, Salam Abdeslammal együtt.

A vallás nem érdekelte, csak az erőszakSzíriai tevékenységéről egy videó is készült: ezen egy olyan autót vezet, amelyhez megcsonkított holttesteket kötöztek. Később visszatért Európába, ahol négy Franciarország elleni merénylet megszervezésében lehetett szerepe.

Belgiumban pedig segített létrehozni egy új terroristasejtet Verviers városában, de a hatóságok idén januárban rajtaütöttek a bázisukon. Abaud elmenekült, de távollétében 20 év börtönre ítélték, mert Belgium legnagyobb dzsihádista toborzó hálózatában működött közre. Saját 13 éves testvérét is beszervezte: emiatt emberrablással is megvádolták, mert Juneszt szüleik tudomása nélkül vitte Szíriába, hogy ő is csatlakozhasson az Iszlám Államhoz. A fiút a legfiatalabb dzsihádistaként emlegette a média.

Egy másik testvérük, Jasmina azt mondta akkor a New York Timesnak, hogy korábban egyiküket sem érdekelte a vallás, még mecsetbe sem jártak soha.

A hatóságok ismerték, de nem tudták elfogniAbaud az Iszlám Állam angol nyelvű lapjának, a Dabiqnak korábban azzal dicsekedett, hogy sokszor sikerült már megszöknie a rendőröktől.

A nevem és a fotóm folyton a hírekben volt, mégis képes voltam a hazájukban élni, ellenük szervezkedni és biztonságban eljönni onnan, amikor szükséges volt

Azt mondta, hogy egyszer egy rendőr meg is állította, de elengedte, mert nem ismerte fel a fotója alapján. Szerinte ez Allah ajándéka volt.

fotó: Dabiq

fotó: Dabiq

A párizsi terrortámadásokat Belgiumban készíthették elő, viszont a hatóságok először azt gondolták, hogy Abaud akkoriban Szíriában volt - állítólag ide menekült januárban a belga rendőrség elől.

Csak pár nappal ezelőtt jöttek rá, hogy Franciaországban bujkál. Nem tudni, hogyan és mikor szökhetett vissza Európába. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter ma azt mondta, hogy sem Franciaországnak, sem más európai országok titkosszolgálatának nincs erről információja. Csupán a támadások után három nappal kaptak arról figyelmeztetést, hogy talán látták Görögországban.

Az is lehet, hogy valójában nem is ment Szíriába, csak direkt félrevezették a hírszerzőket. Az Iszlám Állam ugyanis gyakran védi ezzel az embereit Mohamed prófétára hivatkozva, aki azt mondta, hogy a háború megtévesztés.

Tavaly ősszel például azzal hívta fel valaki Abaud családját, hogy hősi halált halt Szíriában. Valószínűleg így akarták róla elterelni a hatóságok figyelmét. Testvére, Jasmina ekkor a Daily Mail szerint azt mondta, hogy azért imádkoznak, hogy tényleg halott legyen.

Abdelhamid Abaud Saint-Denis-i rejtekhelyén tegnap hajnalban ütöttek rajta a francia rendőrök. Két terrorista halt meg az akcióban, de akkor még nem lehetett tudni, hogy Abaud is köztük van-e. A francia hatóságok ma hivatalosan is bejelentették, hogy az ujjlenyomatok alapján sikerült azonosítaniuk a holttestét.

Top 0