• Külföld
Faktor

Csaknem 90-en vesztették életüket a pusztító viharban

Legalább 89 ember életét követelték a Vietnamon átvonuló Damrey tájfun következtében kialakult áradások, amelyek nyomán 174 ember megsérült, 18 ember eltűnt - jelentették kedden a helyi hatóságok.

A természeti csapás a legtöbb halálos áldozatot Kanh Hoa déli tartományban követelte, ahol 37 halálesetről számolt be a kormánynak elküldött jelentésében a vietnami keresési és mentési műveletekért felelős bizottság.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, 600 éves épületekkel büszkélkedő Hoi An ókori várost elárasztó víz szintje mintegy másfél méter - jelentette a természeti katasztrófák megelőzéséért és az árvízvédelemért felelős vietnami központi irányítóbizottság. Quang Nam tartományban, ahol Hoi An is található, legalább 15 ember lelte halálát a természeti katasztrófában. A természeti csapás elzárta a városba vezető utakat, így több ezer turista rekedt Hoi Anban, amelyet hétfőn még 4 méteres víz borított.

A tájfun óránként több mint 135 kilométeres sebességű széllökésekkel szombaton csapott le a délkelet-ázsiai országra. A térségben 1700 millimétert meghaladó csapadék esett - tájékoztatott ez utóbbi bizottság, amely további heves esőzésekre figyelmeztetett az elkövetkezendő nap során. Az esőzések várhatóan csütörtöktől enyhülnek.

A vihar legalább 120 ezer lakást károsított meg, elektromos távvezetékeket rongált meg, fákat csavart ki gyökerestül. Az áradásokban tíz teherhajó és közel 1300 halászhajó süllyedt el. A viharban több ezer háziállat pusztult el.     Az ország két legnépesebb városát, a dél-vietnami Ho Si Minh-várost az észak-vietnami Hanoi fővárossal összekötő országút jelenleg mintegy fél-egyméteres víz akadályozza a forgalmat.

Több mint 16 ezer katona segíti a mentési és keresési munkálatokat - jelentette az e tevékenységekért felelős bizottság, amely hozzátette, hogy a vihar által érintett területeken több mint 40 ezer embert kellett kitelepíteni.

A múlt hónapban nyolcvan ember halt meg árvízben Vietnamban, szeptemberben pedig egy másik tájfun pusztított az ország középső tartományaiban.

A délkelet-ázsiai országban pénteken és szombaton tartják meg az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóját, amelyen többek között Donald Trump amerikai, Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétére is számítanak.

Kommentek:

Top 0