• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Csak kitalálta az önkéntes a szíriai migráns tragikus berlini halálát

Kitalált történet volt a német sajtóban szerdán elterjedt beszámoló egy menedékkérő haláláról, amelyet egy civil szervezet önkéntese közölt.

A német főváros rendőrsége szerda este Twitter-üzenetben közölte, hogy kihallgatták az önkéntest, aki beismerte, hogy kitalálta a történetet a szír menedékkérő haláláról.

Az önkéntes szerda reggel egy közösségi portálon azt írta, hogy a menekültügyért felelős berlini tartományi hivatal (Lageso) központja előtt találkozott egy beteg és kimerült szíriai menedékkérővel, aki napok óta hóban-fagyban sorban állt a rossz működése miatt többször bírált hivatalnál. A beszámoló szerint befogadta lakásába, majd állapotának romlása miatt mentőt hívott. A 24 éves szíriai fiatalember a mentőautóban meghalt – írta az önkéntes.

A bejegyzés gyorsan elterjedt, a sajtó felkapta az ügyet, a városvezetés vizsgálódni kezdett. A mentőknél és a kórházakban nem találták az ügy nyomát, az önkéntest pedig a rendőrök egészen estig nem tudták kikérdezni, mert bezárkózott és kikapcsolta a telefonját.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ügyről megjelent első kommentárok szerint a Berlinben kialakult helyzetet jól jellemzi, hogy sokan elképzelhetőnek tartották a történetet.

    A Berlinbe érkező menedékkérőknek ebben a központban kell kell jelentkezniük és benyújtaniuk menedékjogi kérelmüket, és a pénzbeli ellátást is ott kapják meg. Az épületnél tavaly nyár óta mindennaposak a tömegjelenetek. A hivatal vezetője a sorozatos botrányok miatt tavaly decemberben távozott, de azóta sem javult a helyzet lényegesen.

    Szakértők szerint a gond főleg abból ered, hogy a súlyosan eladósodott főváros vezetése több mint egy évtizede folyamatos megszorításokkal igyekszik csökkenteni az adósságterhet, és több tízezer embert elbocsátottak a közigazgatásból. Ezért nemcsak a menedékkérők regisztrálására és elhelyezésére, hanem más területekre sincs elég ember, így az egyszerűbb hivatalos ügyek elintézése – például a lakcímváltozás bejelentése – is rendszerint napokig tartó tortúrát jelent a berlinieknek – írja az MTI.

    Top 16