• Külföld
Faktor

Csak felnőttek nézhetik meg a terroristákról szóló dokumentumfilmet

Csak felnőttek nézhetnek meg egy iszlám szélsőségesekről szóló dokumentumfilmet a francia mozikban. A filmben kritikai kommentárok nélkül láthatók rendkívül brutális erőszakcselekmények és hangzanak el uszító beszédek.

Fleur Pellerin kulturális miniszter szerdán tiltotta meg a Szalafisták című dokumentumfilm forgalmazását fiatalkorúak körében, a filmek besorolásával foglalkozó testület tanácsára.

A döntés nemcsak kitiltja a 18 éven aluliakat a film vetítéséről, de kötelezővé teszi az előzetes figyelmeztetést arra, hogy az alkotás "olyan, rendkívül erőszakos és tolerálhatatlan kijelentéseket és jeleneteket tartalmaz, amelyek sérthetik a közönség érzékenységét".

A dokumentumfilmek esetében rendkívül szokatlannak számító besorolást a miniszter azzal indokolta, hogy az alkotók megjegyzés nélkül hagyják a filmben előforduló szélsőséges jeleneteket és beszédeket - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A francia Francois Margolin és a mauritániai Lemine Ould Salem rendezte dokumentumfilmről napok óta zajlik a vita Franciaországban. A rendezőket a "terrorizmus mentegetésével" vádolják, mivel kritikai megjegyzések nélkül hagyják iszlamisták Nyugat- és demokráciaellenes, terrorcselekményeket pártoló, a zsidó és keresztény "hitetlenek" megölésére buzdító beszédeit.

    A filmet 2012 és 2015 között forgatták, főleg Maliban, Tunéziában és Mauritániában. Szót kapnak benne többek közt az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai szószólói és szalafista vallási vezetők, akik "szent háborúra" uszítanak szerte a világban. A minden narráció vagy kommentár nélküli dokumentumfilmben feltűnnek részletek az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóiból is, amelyek olykor gyomorforgató erőszakot ábrázolnak.

    A rendezők tagadják, hogy terroristákat mentegetnének. Szerintük ők úgy ítélik el az erőszakot, hogy szembeállítják egymással a szalafista dzsihádisták beszédeit és valós cselekedeteit.

    Franciaországban legutóbb 2002-ben tiltottak be dokumentumfilmet fiatalkorúaknak. A film a bordélyházak világát mutatta be.

    Top 16