• Külföld
Faktor

Csak civilek haltak meg az újabb törökországi merényletben

Hatalmas robbanás és lövöldözés is volt a törökországi rendőrőrsön. Egy autóba rejtett bombát robbantottak a Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei, majd tüzet nyitottak a rendőrségi épületekre.

A pusztító erejű robbanás két embert ölt meg azonnal. Hárman azért haltak meg, mert árjuk zuhantak az épület falai. Az MTI úgy tudja, mind az öt halálos áldozat civil volt.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet szerda este támadta meg a Délkelet-Törökországban lévő Cinar város rendőrkapitányságát. Olyan épületek is voltak ott, ahol a rendőrök és családjaik laktak. Reggel már 39 sebesültről tudtak, köztük 6 rendőr, a többi valószínűleg civil, nagyrészt a rendőrök családtagjai.

A robbantással egy időben a PKK fegyveresei egy másik épületet is megtámadtak. Itt nem robbantottak, hanem egyszerűen lőni kezdték. A rendőrök azonnal válaszoltak a lövésekre, és rövid idő alatt tűzpárbaj alakult ki. Egyelőre úgy tudni, hogy a lövöldözésnek nincs halálos áldozata.

Szemtanúk azt mondták - és ez a képeken is látszik -, hogy a robbanás hatalmas pusztítást végzett. A környéken lévő más épületek és autók ablakai mind betörtek, a kirakatok redőnyei kiszakadtak. Amelyik épület nem dőlt össze, annak a falai omlottak le.

A képen látszik, hogy hiányoznak az falak, több helyen még lángol az épület. Fotó: twitter.com/Hamosh84

A képen látszik, hogy hiányoznak az falak, több helyen még lángol az épület. Fotó: twitter.com/Hamosh84

A főképpen kurdok lakta délkeleti régióban tavaly nyáron, a júniusi törökországi parlamenti választás utáni belpolitikai válság rontott a helyzeten. Mindennapossá váltak az összecsapások a rendőrök és a Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei között. A török hadsereg légi támadásokat indított a PKK észak-iraki állásai ellen is, és ezzel gyakorlatilag összeomlott a török kormány és a PKK között két éve fennállt tűzszünet.

Top 0