• Külföld
Faktor

Ajándék volt a számlán talált 700 millió - a főügyész szerint

A főügyész befejezte a maláj miniszterelnök személyes bankszámláján talált 700 millió dollárral kapcsolatos vizsgálatot. Ennek eredménye szerint a pénz a vádakkal ellentétben nem törvénytelen úton került Najib Razak számlájára, hanem a szaúdi királyi családtól kapta ajándékba. Az ellenzék szerint az ügyészség célja a miniszterelnök tisztára mosása volt.

A botrány júliusban robbant ki, amikor felmerült a gyanú, hogy egy maláj állami alaptól 700 millió dollár (205 milliárd forint) került Najib Razak, a miniszterelnök személyes bankszámlájára – a pénzből Razak családja különböző üzletekbe fektetett, az FBI szerint például a fia ebből finanszírozta a Wall Street farkasa című film forgatását.

Najib Razak a döntés után (Fotó: Europress/AFP - Mohd Rasfan)

Najib Razak a döntés után (Fotó: Europress/AFP - Mohd Rasfan)

A főügyész azt mondta, a vizsgálat eredménye szerint a szaúdi uralkodói család utalt 681 millió dollárt Najibnak, és az összeg ajándék volt – írja a Guardian. Ráadásul a pénz nagy része, 620 millió dollár már vissza is került a szaúdiakhoz, mert azt nem használták fel. Ezért nem vádolják törvénysértéssel a miniszterelnököt. A főügyész arról beszélt, „örül az eredménynek, hogy a pénz nem korrupciós ügyek keretében került a miniszterelnökhöz”. Szerinte az, hogy a pénz milyen címen került Razakhoz, az a miniszterelnökre és a szaúdi uralkodó családra tartozik.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ellenzéki Tony Pua arról beszélt a döntés után, a felmentés nélkülöz minden alapot, mert az, hogy „személyes ügyről” volt szó, még nem jelenti, hogy nem lehet szó törvénysértésről. Szerinte az újonnan kinevezett főügyész célja az volt, hogy a vizsgálatnak ne legyen érdemi eredménye. Najib az ellene vizsgálatot kezdeményező korábbi főügyészt egészségi okokra hivatkozva mentette fel tavaly júliusban.

    A támadások ellenére a miniszterelnök kitart amellett, hogy nem csinált semmi törvénysértőt, és a pénzt nem személyes célra használta. A botrány mindenesetre nem tett jót Malajzia megítélésének a külföldi befektetők szemében, de a kormánypárt befolyásos tagjai továbbra is a Najib mögött állnak.

    Top 16