• Politika

Colleen Bell: Magyarországnak joga van megvédeni a határait

Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet arról beszélt, hogy Magyarország kiváló NATO-szövetséges, a magyar katonai szakma színvonalas, az országnak pedig joga van megvédeni a határait.

Colleen Bell az M1 aktuális csatornán egy szombaton sugárzott interjúban beszélt arról, hogy Magyarországnak mint szuverén nemzetnek joga van megvédeni saját határait. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy megoldást írjon elő a migrációs válságra. A krízis globális, és Európában jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Magyarország néhány más olyan országgal együtt, amely hasonló fekvésű, hatalmas kihívásokkal néz szembe. Az Európai Unió és a schengeni övezet határán ugyanis kiélezett a helyzet. Hozzátette, hogy minden ideérkező ember adatainak a feldolgozása nehéz feladat Magyarországnak. Az adatfeldolgozás a dublini megállapodásnak megfelelően zajlik.

Forrás: Europress - Getty Images/Handout

Forrás: Europress - Getty Images/Handout

Colleen Bell beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok támogatja az unió erőfeszítéseit egy egységes és átfogó megoldás kidolgozására. Hozzátette, hogy a migránsokat humánusan kell kezelni és gondoskodni kell a biztonságukról, hiszen az erőszakos szélsőségesség elől menekülnek, ők nem terroristák. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok az elmúlt évben több mint 70 országból fogadott be menekülteket, így meg tudja érteni az emberek szűrésének, biztonsági ellenőrzésének a fontosságát.

A nagykövet szerdán, a pápai bázisrepülőtéren megnézte a Thunder Cloud 2015 közös kiképzést. Idén több jelentős gyakorlat volt az Atlantic Resolve művelet keretében, amelyről még a NATO walesi csúcstalálkozóján döntöttek. Elmondta, hogy a gyakorlatokat folytatják, így fejlesztve az együttműködést a NATO-szövetségesekkel. A Thunder Cloud 2015 közös kiképzésen Magyarországról háromszázan vesznek részt. Az Egyesült Államokból pedig háromszázötven katona van ott A-10-es típusú repülőgépekkel, közülük kilencvennégyen Pápán.

Bell szerint Magyarország kiváló NATO-szövetséges, a magyar katonai szakma színvonalas, az ország büszke lehet fegyveres erőire. Magyarország Walesben kötelezettséget vállalt, hogy GDP-arányos védelmi költségvetését növeli a NATO-ban. A két ország kapcsolatáról azt mondta, hogy vannak erős oldalai, de vannak olyan területek is, amiken tovább kell dolgozni. Szerinte a biztonsági együttműködés kiváló és most is fejlődik. Bell szerint Magyarországon a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma nagyon alacsony, ami dicséretre méltó. Közölte, hogy folytatják a rendészeti és biztonsági együttműködést.

A diplomáciai párbeszéd fontossága mellett emelt szót, elmondta, hogy az Egyesült Államok és a magyar kormány is kifejezi bizonyos dolgokkal kapcsolatos egymással szembeni aggályait– írja az MTI.

Top 0