• Autó
Autószektor

Citroen C3 Aircross teszt: vagányságból jeles

A Peugeot 2008 és az Opel Crossland X testvéreként valami újat, valami megfoghatót kellett mutatnia a Citroen C3 Aircrossnak: a vagányságot. A színes egyéniséget erősebbik benzinmotorjával próbáltuk ki, az átlagosnál egy kicsit hosszabb távon.

Hogy néz ki?

A C3 Aircross elvileg szabadidő-autó, úgynevezett crossover, én azonban csak egy magasépítésű alsó közép-kategóriás azaz kompakt, értsd családi (bohóc)autót láttam benne, semmi többet. Se terepjáró, se egyterű, se hobbiautó. 16 centivel hosszabb, mint az alapjait adó C3, szélessége hasonló, magassága 12 centivel több, tengelytávja pedig 6,5 centivel hosszabb. Hogy mennyire nem terepjáró igazolja, hogy hasmagassága 2 centit nőtt csupán (17,8 centi). A játékos külső kellemes és izgalmas, kockaformájú utastérrel társul, a műanyagok nagy része azonban olcsó hatású. Sokkal izgalmasabbak a műszerfal szövetborításai és a színes szellőzőgyűrűk. A narancsszínű tetőrudazat látványos dizájnelem, sok hasznát nem vesszük, hacsak nem állunk fejre egy havas lejtőn - akkor szánkóként folytathatjuk utunkat.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A középkonzol érintő képernyőjének menüje csak elsőre tűnik bonyolultnak, de néhány funkciója logikátlan, a navigációs utasításokat például az "ének" menüben tudjuk lenémítani. A fűtés és a klíma nem kapott külön konzolt, így gyakran kell a képernyőt nézegetni vezetés közben, ami nem egészséges, valljuk be. Az Apple Car és az Android Auto ugyanakkor prímán működik benne, sőt vezetéknélküli mobiltöltőt is kaphatunk. A hátsó lábtér elég nagy, de az ülőlap hosszabb távon nem támaszt eléggé.

A 410 literes csomagtartó (az ülések 15 centivel hátrébb tologatásával 520 liter lehet) egy kisebb családnak bőséges, viszont a pereme magas. Hasznos a padló alatti rekesz. A csomagtartó a hátsó ülések ledöntésével 1289 literre hízik, a dupla padlós megoldás révén síknak mondhatjuk az így kapott felületet. Az első utasülés támlája is ebbe a síkba hajtható, ezáltal akár 2,4 méter hosszú tárgyat is szállíthatunk.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Hogy megy?

Az 1,2 literes háromhengeres turbós benzines 110 lóerővel és 205 Nm nyomatékkal dolgozik. Álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra 10 másodperc alatt gyorsul fel, a mintegy 12 mázsás kocsi, legnagyobb sebessége 180 kilométer/óra. A dinamikus haladáshoz erőltetni kell, de ha átlendültünk a holtponton elég fickós nagyobb tempónál is. Biztonságos előzéshez 2500-3000-es fordulatra kell hergelni, ekkor van töltőnyomás, onnantól ura a helyzetnek a kis vagány. Megmásztam vele Erdély és Székelyföld hegyeit, sehol nem éreztem gyengének, igaz se asszony, se gyerek, se macska, de még csomag sem utazott velem. A Király-hágón azért kapkodni kellett visszafelé a fokozatokat, de hármasban hatvan-hetvenes tempóval átvergődtem. Fogyasztását klíma nélkül (a hirtelen jött nyári őszben) és óvatos pedálkezeléssel sikerül visszafognom, az 1700 kilométeres teszten 5,2 literes átlagot mértem. Hatótávja 8-900 kilométer is lehet.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Milyen vezetni?

Az autó egész csendes, a motor visszafogott, de a lengéskényelemre és a szélzajra sem lehet panasz. Meglepő, de a váltó pontos, nem akadozik. Az elöl hűtött, hátul tömör tárcsafékek jól bírják a tartós terhelést, a Király-hágóról és a Hargitáról lefelé sem éreztem, hogy ellustult volna. A vezetőülés széles, kényelmes és puha, mégsem fájt tőle a hátam, pedig volt, amikor egyvégtében 11 órát autóztam. A pedálrend lépcsős, nagy a szintkülönbség a gáz és a fék között.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az autó fordulékony, a kormány steril, de pontos, faltól falig hármat fordul, a tolatókamerának nagy hasznát vesszük. Futóműve lágy és kényelmes, nem billeg, elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros. 17 hüvelykes szép felnijein a Hankook négyévszakos gumijai feszültek, érdekes módon nem magyar, hanem spanyol gyártásból.

Az emelt hasmagasság jól jön a földutakon. A négyes úton egy baleset miatt Fegyvernek közelében mezőgazdasági útra kényszerültem, ha nem az ezzel a kocsival vagyok, hanem mondjuk egy C3-assal, minden bizonnyal fennakadok a bakhátakon. Van benne üzemmód-választó (feláras, tapadássegítő rendszer), aminek a segítségével normál, homok, terep, havas beállításokkal, valamint kikapcsolt ESP-vel lehet autózni.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Mennyibe kerül?

A spanyolországi Zaragozában gyártott Citroen C3 Aircross rétegautó, ahhoz képest nem sok, hogy az alapváltozat 4,09 millió forinttól indul, de a tesztelt csinos és látványos Shine felszereltségű modellért 7,6 millió forintot is elkérnek. Mindezért sokat ad a Citroen: digitális klímát, tempomatot, lapkára vetített kijelzőt, érintőképernyőt, tolatókamerát, automatikus fényszóróvezérlést, táblafelismerőt, holttér-figyelőt, sávelhagyásra figyelmeztetőt és mások mellett ülésfűtést is.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0