• Külföld
Faktor

Ciprasz szerint Görögország nem szigetelődik el

A radikális baloldali Sziriza politikusa Alekszis Ciprasz görög miniszterelnök azt mondta, hogy Görögország nem szigetelődik el, mint azok az országok, amelyek "szögesdrótot húztak fel, a menekülteket erőszakkal elűzik, és erőddé változtatják országukat".

Ciprasz a német Bild című lapnak adott interjújában beszélt részletesen Görögország szerepéről a migrációs válságban. Azt mondta ők szövetségben állnak azokkal az országokkal, akik szolidaritást tanúsítanak. Elmondta, hogy éppen ezek azok az országok, amelyekkel a pénzügyi válságban még nagyon nagy problémáik voltak.

Azt is elmondta a Bildnek, hogy a helyzet pedig ugyan nehéz, de a hatóságok ellenőrzése alatt van. Görögországban jelenleg 30 ezer migráns tartózkodik, és további 20 ezernek van még hely Ciprasz szerint. Csütörtökön azt mondta a görög bevándorlásügyi miniszter, hogy átmenetileg akár 150 ezer migránst is el tudnának helyezni az országban.

Azt mondta, szárazföldi határuk védelmével nincs gond, de a partvonalunk több mint 10 ezer kilométer hosszúságú. A Görögországba érkezett migránsok nagy része tovább akar menni észak felé, de nem tud, ezért megfelelő szállást kell nekik biztosítani. Azt is elmondta, hogy szerinte igazságosan szét kell osztani őket az uniós tagállamok között, mert Görögország nem lehet tartósan a tábora olyan embereknek, akik egyáltalán nem is szeretnének ott lenni.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Hogyan tartóztathatnánk fel embereket, ha tovább akarnak menni?

    Azt mondta, bezárni nem tudják őket, mert az ellentétes a nemzetközi szerződésekkel. Csak segíteni tudnak, kimentik a migránsokat a tengerből, ellátják és regisztrálják őket. Az utóbbi napokban rengeteg migráns torlódott fel Görögországban, mert Macedónia szigorította a belépési feltételeit, sőt, többször le is zárta a határt. Pénteken több mint 12 ezer migráns várakozott a zuhogó esőben a görög-macedón határon.

    Top 16