• Belföld
Faktor

Szinte minden szomszédunknál olcsóbb a cigi, mutatjuk mennyit lehet behozni a legolcsóbból

A nem uniós országokban sokkal olcsóbb a dohányáru.

A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon átlagosan 1 195 forintba kerül egy doboz cigaretta. Ennél a régióban csupán Ausztriában és Szlovéniában drágább. A Pénzcentrum összehasonlította a 91 ország adatait.

A legfrissebb, 2018 augusztusi statisztikák szerint Ausztráliában és Új-Zélandon a legdrágább, míg Ukrajnában és Kazahsztánban a legolcsóbb a cigaretta - derült ki a Numbeo 91 országot vizsgáló adatsorából. Magyarország a teljes lista 38. helyén áll, nálunk átszámolva 1 195 forintba kerül egy doboz cigi.

A környező EU-s országokkal összemérve hazánknál csak tőlünk nyugatabbra drágább a cigaretta, Ausztriában 1 624, Szlovéniában pedig 1 299 forintra jön ki egy doboz. Ezzel szemben Romániában, Szlovákiában és Horvátországban is kevesebbet kell fizetni, igaz a különbség egyáltalán nem számottevő. Közvetlen szomszédjaink közül, a legolcsóbb Horvátországban is csak 61 forinttal olcsóbb egy doboz cigaretta ára.

Be tudjuk hozni?Ha közvetlen EU-s szomszédjainknál nem is számottevően olcsóbb a dohány, Szerbiában és legfőképp Ukrajnában már tényleg nagy a különbség. Déli szomszédunknál majdnem 400 forinttal járhatunk jobban egy doboz vásárlása esetén, Ukrajnában viszont már 4 doboz cigarettát lehet vásárolni egy Magyarországon beszerzett doboz árából.

Rossz hírünk van azonban azoknak a dohányosoknak, akik az árakat látva rögvest neki is vágnának a magyar-ukrán határnak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhivatalos vámmentes kerete - nem légi utas esetén - szerint ugyanis csupán 40 darab cigarettát lehet behozni nem uniós országból Magyarországra, ami mindösszesen 2 doboz cigit jelent.

Ennél valamivel jobban járnak azok, akik repülővel utaznának vissza Ukrajnából Magyarországra, ők ugyanis a hatályban lévő szabályozás szerint 200 darab cigarettát hozhatnának magukkal, ami 10 doboz cigit jelenteni. Ezért ráadásul mindösszesen 2 960 forintot kellene fizetniük.

Kommentek:

Top 0