• Kultúra
Faktor

Gyászhírt közölt az Emmi: saját halottjának tekinti az íróként is elismert pedagógust

Szűk családi körben emlékeznek Choli Daróczi Józsefre.

Choli Daróczi Józsefet az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti, az író-költő a magyarországi cigányság kultúrájának megismertetésében, és ezáltal a magyar kultúra érdekében végzett munkásságára tekintettel, a családdal egyetértésben - közölte az Emmi az MTI-vel.

Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő május 12-én hunyt el életének 79. évében. A magyarországi cigány közélet egyik ismert alakja 1939. május 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn.

A RomNet hírportálon olvasható életrajz szerint Choli Daróczi József 1975 óta tagja volt a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som nevű lapot. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven egyaránt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    1987 és 1988 között a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének ügyvezető titkára, majd a Hátrányos Helyzetű Fiatalok Életmód és Szabadidő Szövetségének elnöke lett; a rendszerváltás után betöltötte a X. kerületi cigány önkormányzat elnöki tisztét is.

    A pedagóguspályára 1994-ben tért vissza, a zsámbéki Apor Vilmos főiskolán romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba.

    1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetésben részesült. Choli Daróczi Józsefre szűk családi körben emlékeznek, nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást csak a gyászszertartást megelőző napon tartanak. A temetés időpontját és a megemlékezés helyszínét a család később tudatja.

    Kommentek:

    Top 16