• Külföld
Faktor

Megalkották a legerősebb chili paprikát, ha ezt megeszi, belehalhat

Az orvosok azonban természetes érzéstelenítésre használhatják.

Egy walesi növénytermesztő olyan új chilipaprikát nemesített, mely elfogyasztása életveszélyes anafilaxiás sokkot okozhat. Mike Smith alkotása olyan csípős, hogy a paprikafajták erősségét mérő Scoville-skálán 2,48 millió az értéke. Ez sokkal durvább, mint az eddigi rekorder, a Carolina Reaper nevű paprikáé, mely átlagosan 1 569300-2 200000 között van. Összehasonlításképp: a könnygáz értéke a skálán 2 000000-5 300000 között lehet, egy átlagos jalapeno paprika pedig 2500-10 000 körül mozog.

A termesztő azt mondta, eddig senki sem kóstolta a Dragon Breath Chilli (A Sárkány Lehelete) névre keresztelt paprikát. A cél egyébként nem az volt, hogy fogyasztásra alkalmas legyen, elsősorban gyógyítási céllal nemesítette a Sárkány Leheletét a férfi.

Sok ember allergiás az érzéstelenítőszerekre, számukra hasznos lehet, mert ha a bőrhöz ér, erőssége miatt teljesen lezsibbasztja azt - írja a 24.hu. Az "érintés" pedig még nem vált ki allergiás reakciót.

Az anafilaxiás sokk az allergiás reakció legsúlyosabb formája, ami életveszélyes is lehet. Ha azt látjuk, hogy az valaki hirtelen rosszul lesz, rövid időn belül nehezen veszi a levegőt, fullad, verejtékezik, sápadt, kiütések, duzzanat, ödéma jelentkezik az arcán, akkor valószínűleg anafilaxiás sokk alakult ki nála. Anafilaxiára utalhatnak még a hasi görcsök, hányás, hasmenés is. Kizárólag szakszerű segítség képes megelőzni az életveszélyt. Amíg megérkezik a segítség, maradjunk a beteg mellett, de ne itassuk, vagy kínáljuk semmivel. Ne adjunk neki kalciumot se, nem fog segíteni a duzzanat, viszketés csillapításában, sőt hatására tovább csökken a beteg vérnyomása, így még rosszabb állapotba kerülhet - írja a Webbeteg.

Kommentek:

Top 0