• Külföld
Faktor

A terrorista halott, de a nyomozás folytatódik

Tovább folytatják a nyomozást az iszlamista indíttatású robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt Németországban elfogott feltételezett szír terrorista ügyében, aki lipcsei börtöncellájában öngyilkos lett - mondta csütörtökön Drezdában Klaus Fleischmann szászországi tartományi főügyész.

Fotó: Europress / HO / Landeskriminalamt Sachsen - AFP

Fotó: Europress / HO / Landeskriminalamt Sachsen - AFP

A szerda este történt halálesetről tartott sajtótájékoztatón a lipcsei büntetés-végrehajtási intézet vezetője, Rolf Jacob elmondta, hogy Dzsaber al-Bakr a trikójával megfojtotta magát. Fél órán keresztül próbálták újraéleszteni.

A szíriai férfit hétfőn hajnalban szállították az intézménybe. Kezdetben 15 percenként ellenőrizték cellájában. Al-Bakr kedden megrongálta a plafonon lévő lámpát, de ezt a börtön vezetése nem öngyilkossági szándék jeleként értékelte. Egy ellenőrzés során azt is megállapították, hogy manipulálta a cella falán lévő dugaljat.

Keddtől már csak 30 percenként ellenőrizték, mert a börtönpszichológus vizsgálata nem állapította meg nála öngyilkosság közvetlen veszélyét.

Rolf Jacob elmondta, hogy történt már hasonló öngyilkosság a börtönben. Azt is elmondta, hogy feltételezett iszlamista terroristával még nem volt dolguk.

A lipcsei börtönben tartják fogva Dzsaber al-Bakr feltételezett társát, egy 32 éves szíriai menekültet. Őt most állandó megfigyelés alá helyezik.

Sebastian Gemkow szászországi igazságügyi miniszter a tájékoztatón elmondta, hogy vállalja a politikai felelősséget a történtekért, de "pillanatnyilag" nem lát okot arra, hogy lemondjon. Az öngyilkosságnak "nem lett volna szabad megtörténnie, mégis megtörtént", de nem lehetett előre látni, és a tartományi hatóságok mindent megtettek a gyanúsított biztonságért - mondta a jobboldali CDU politikusa.

Az országos politikában felháborodással reagáltak a halálesetre. Az ellenzéki Zöldek szerint Dzsaber al-Bakr öngyilkossága a szászországi hatóságok csődjét mutatja. A CDU legnevesebb belügyi szakpolitikusa, Wolfgang Bosbach is élesen bírálta a drezdai vezetést, szerinte a vizsgálatok arra a megállapításra jutnak majd, hogy senki sem hibázott, holott a terrorgyanús szír férfi halála "tragédia", mert a hatóságok elveszítettek egy fontos információforrást a terrorizmus elleni harchoz.

Dzsaber al-Bakr 2015 februárjában érkezett Németországba menedékkérőként, a menekült jogállást júniusban kapta meg. A német hatóságok elvégezték a biztonsági ellenőrzését, de nem voltak róla információk az adatbázisokban. Egyelőre nem tudni, mikor radikalizálódott. Sajtóértesülések szerint a menekültstátus megszerzése óta többször járt Törökországban, és valószínűleg Szíriában is, ahol kiképzést kaphatott pokolgépkészítésből az Iszlám Államtól.

Dzsaber al-Bakrt hétfőn hajnalban fogták el Lipcsében szíriai menekültek segítségével. A hatóságok gyanúja szerint kapcsolatban állhatott az Iszlám Állammal. Másfél kilogramm robbanószert állított elő, valószínűleg robbanómellényt akart készíteni, és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal szerint a napokban akart volna merényletet elkövetni, valószínűleg valamelyik berlini nemzetközi repülőtéren.

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati televízió értesülése szerint a gyanúsított kihallgatásán azzal vádolta az őt Lipcsében elfogó három szír menekültet, hogy "benne vannak a történetben", tudtak arról, hogy merényletet akar elkövetni.

Kommentek:

Top 0