• Külföld
Faktor

Cameron segítséget ajánlott a francia kormánynak

Felajánlotta Nagy-Britannia segítségét Franciaországnak a brit miniszterelnök. A nap folyamán értekezletet tart a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA), hogy áttekintse a párizsi merénylet nyomán kialakult helyzetet. A COBRA jogkörében áll javasolni a terrorkészültségi szint emelését.

Fotó: AFP / POOL / Rob Stothard

Fotó: AFP / POOL / Rob Stothard

David Cameron brit miniszterelnök a Twitteren és személyes Facebook-oldalán egyaránt megdöbbenésének adott kifejezést a péntek éjjeli párizsi terrortámadások miatt, és azt írta, Nagy-Britannia minden tőle telhető segítséget megad Franciaországnak.

A közlés után gúnyos, esetenként dühödt válaszbeírások lepték el. Azt követelték, hogy azonnal zárják le Európa határait, és különösen Nagy-Britannia határait a Közel-Keletről érkező bevándorlók előtt. Valaki azt írta, a pénteki párizsi vérengzés után London következik – írja az MTI.

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága Twitter-üzenetében mélységes tragédiának, kétségbeejtő hírnek nevezte a párizsi merényleteket. Azt írta: "Együtt sírunk az érintettekkel".

A brit külügyminisztérium vizsgálja, hogy az áldozatok között vannak-e brit állampolgárok.

Nagy-Britanniában tavaly nyár óta a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben. Ez a készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetést jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniát nagy valószínűséggel terrortámadás éri.

A Charlie Hebdo című francia szatirikus magazin párizsi szerkesztősége ellen januárban elkövetett véres terrortámadás után a brit sajtó azt írta, hogy a hatóságok fontolóra vették a legmagasabb, kritikus szintű terrorkészültségi fokozat elrendelését. Ezt akkor léptetik érvénybe, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést. Ezt a riasztási fokozatot a januári párizsi merénylet után végül mégsem rendelték el Nagy-Britanniában.

Top 0