• Külföld

Cameron: kiviszem a gyerekeimet az angol-franciára

David Cameron ma már arról beszélt, hogy akár a mostani szíriai elnök hatalomban tartása árán is meg kell egyeznie a nyugati hatalmaknak az oroszokkal egy közös, Iszlám Állam elleni stratégiáról. A britek is felkészültek hasonló merényletre, de az al-Kaidától várták. A brit miniszterelnök a gyerekeivel együtt megy majd ki a keddi angol-francia válogatott focimeccsre. A francia miniszterelnök, Manuel Valls szerint a pénteki támadás kifejezetten a fiatalok ellen irányult.

Közös terv kellA brit miniszterelnök, David Cameron a BBC Radio 4 Today-nek adott interjújában azt mondta, bízik benne, hogy a nyugati hatalmak és az oroszok hamarosan kialakítanak egy közös stratégiát az Iszlám Állam elleni szíriai hadműveletben. Bár korábban ő is amellett volt, hogy a szíriai elnöknek, Bassár el-Asszadnak hosszú távon mennie kell a hatalomból, a pénteki franciaországi terrortámadások után már arról beszélt, hogy Nagy-Britanniának, Franciaországnak és az Egyesült Államoknak kompromisszumot kell kötnie Oroszországgal.

Fotó: Europress / Remy Gabalda - AFP

Fotó: Europress / Remy Gabalda - AFP

Ez a kompromisszum pedig feltehetőleg az lesz, hogy nem támadják tovább Asszadot a hatalomban egy közösen kialakított stratégiáért cserébe. Szerinte "reményteli jelei" vannak annak, hogy a nemzetközi közösség kialakíthat egy ilyen tervet. Azt mondta, addig nem lehet kezelni az Iszlám Állam által jelentett veszélyt, amíg nincs stabilitás Szíriában. Hétfőn tárgyalni fog Vlagyimir Putyinnal is erről, azt mondta, azzal kezdi majd a megbeszélést az orosz elnökkel, hogy az Iszlám Állam éppen akkora veszélyt jelent Oroszországra, mint Európára, ha nem nagyobbat.

Az al-Kaidára számítottak inkábbArról is beszélt, hogy felgyorsítaná azt a titkosszolgálati törvényt, amely az internetes megfigyelésekről, lehallgatásokról szól, a pénteki események után. Bár még nincs kész a törvény szövege és 2016 vége előtt nem is tervezték élesíteni, ráadásul tegnap a brit belügyminisztériumnál is azt mondták, hogy nem fognak kapkodni vele, Cameron ma már arra célzott, érdemes foglalkozni a törvénnyel kapcsolatban tervezett menetrenddel. Azt is hozzátette, hogy a parlamentnek is akar időt hagyni, hogy foglalkozzanak a törvénytervezettel, ami viszont már összhangban van a vasárnapi belügyminisztériumi nyilatkozattal. 

Szerinte a brit hatóságok már eddig is felkészültek egy párizsihoz hasonló merényletsorozatra, amikor egyszerre több helyen történnek támadások a városban, de azt nem várták, hogy az Iszlám Állam lesz majd felelős érte, ezért most újra átnézik, és ha kell, frissítik, kibővítik az elhárítási tervet, amely egy ilyen támadássorozatot kezelne. Eddig inkább az al-Kaidától számítottak ilyen jellegű merényletre.

Fotó: Europress / Dominique Faget - AFP

Fotó: Europress / Dominique Faget - AFP

Támogatja a brit légitámadások kiterjesztését Szíriában, de azt mondta, ehhez teljes egyetértés kell, és csak akkor szavaznak majd róla a parlamentben, ha a politikusok támogatják majd. Ha ugyanis elvetnék, az nem a kormánynak lenne kínos, hanem az ország megítélésének nem tenne jót. Arról is beszélt, hogy az Iszlám Állam Irakban elveszítette a területeinek 30%-át a szövetséges erők bombázásai miatt, amelynek a britek is a részesei. Arra kitérő választ adott, hogy a mostani támadásokról kaptak-e bármilyen jelzést, korábban ugyanis az iraki titkosszolgálat azt állította, hogy szóltak a nyugati hatalmaknak, hogy valahol Európában terrortámadás készülhet.

Fotó: Europress/Getty Images/AFP

Fotó: Europress/Getty Images/AFP

Azt is kijelentette, hogy a gyerekeivel együtt nézi majd meg a helyszínen az angol-francia barátságos focimeccset Londonban kedden, szerinte ugyanis nagyon fontos, hogy  támadások ellenére a megszokott mederben folytatódjon az élet.

A fiatalok voltak a célpontA francia minisztererlnök, Manuel Valls a francia RTL rádiónak beszélt, ahogy Cameron, úgy az ő nyilatkozatát is a Guardian foglalta össze. Azt mondta, újabb terrortámadásokat terveznek Franciaországban és Európa többi részén a pénteki mészárlás után, ezeknek a tervezése folyamatban van jelenleg is, ezt biztosan tudják. A támadások után rendkívüli állapotot hirdettek, az ilyen körülmények között elérhető összes jogi lehetőséget felhasználják Valls szerint, hogy kifaggassák a dzsihádista mozgalmakhoz tartozó embereket, és mindenkit, aki gyűlöletet szít.

Azt mondta, hogy igaza lett, amikor pár hónapja arról beszélt, hogy a fiatal generációnak sokáig terrorfenyegetettségben kell majd élnie. Akkor kritizálták, mondván, hogy csak meg akarja félemlíteni az embereket, most viszont a terroristák kifejezetten fiatal emberekre támadtak, akik koncerten voltak vagy éppen étteremben vacsoráztak. Valls szerint továbbra is teljes életet kell élnie az embereknek, de tisztában kell lenni a terrorveszéllyel és együtt kell harcolni ellene.

Top 0