• Belföld
Faktor

Ólomszennyezett pezsgőtabletta: sok helyen nem engedik visszaváltani

Egyes patikák blokk ellenében, mások még úgy sem vették vissza.

Az elmúlt hetekben-hónapokban szennyezett hatóanyagot tartalmazó vérnyomáscsökkentőket és egy népszerű pezsgőtablettát – a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20X készítményt – is kivont a forgalomból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A vérnyomáscsökkentőket július 30. és augusztus 31. között lehetett visszavinni a gyógyszertárakba, ott blokk nélkül visszavettek betegenként legfeljebb két, bontatlan, lejárati időn belüli dobozt.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A Magyar Idők most azt írja, hogy az ólomszennyezés miatt a forgalomból kivont Calcium-Sandoz termékkel kapcsolatban mást tapasztaltak a fogyasztóvédők. Több patikába is megpróbálták visszavinni a korábban vásárolt pezsgőtablettákat, és volt, ahol azt mondták nekik, hogy a blokk ellenében visszaváltják. Egy másik helyen ugyanakkor arról tájékoztatták őket, hogy ne szedjék tovább a tablettát, és dobják ki, mert az árát még blokk ellenében sem adják vissza. Egy harmadik gyógyszertárban azt mondták, nem kaptak külön utasítást a visszaváltásra.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, szerintük ebben a konkrét esetben az lenne a felelősségteljes lépés, ha azok, akik már vásároltak a termékből, bármilyen további feltétel, például a blokk nélkül visszakapnák a vételárat.

Baranovszky György szerint a gyógyszergyáraknak meg kell dolgozniuk a fogyasztók bizalmáért, és akkor lennének felelősek a magyar piacon, ha többek között káralapot hoznának létre a nem várt szennyezések, gyógyszerkivonások esetére, amelyből például az érintett gyógyszereket feltétel nélkül visszaválthatják. Amennyiben pedig már létezik ilyen káralap, akkor erről haladéktalanul tájékoztatni kell a fogyasztókat.

Kommentek:

Top 0