• Külföld
Faktor

A francia szélmalomharc: új helyen épül a Dzsungel

Francois Hollande szerint nem épül újra a tábor sem Calais-ban, sem máshol - Párizst azonban elözönlötték a migránsok.

Akkor és most: a Dzsungel augusztusban és október végén (Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP)

Akkor és most: a Dzsungel augusztusban és október végén (Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP)

A tábort szüntették meg, nem a problémátSenki nem térhet vissza a felszámolt Dzsungelbe, és a tábor nem is épül újjá – mondta Francois Hollande.

Múlt hétfő óta már nyoma sincs a migránsválság szimbólumának, a spontán tábornak, ahonnan hétezer embert telepítettek ki a múlt héten. A migránsok többségét 450 francia befogadó központ között osztották el, de sokan megszöktek a hatóságok elől – vagy azért, hogy valamelyik kikötővárosban megpróbáljanak egy kamionra felmászva átszökni az Egyesült Királyságba, vagy hogy Párizsban fokozzák a nyomást az ország vezetőin.

A táborban rengeteg, kísérő nélküli migránsgyerek is élt – 1500-an most egy ideiglenes központban várják azt, hogy a brit hivatalnokok eldöntsék: átköltözhetnek-e az országba. Az Egyesült Királyság az elmúlt hetekben közel 200 olyan kiskorú migránst fogadott be, akiknek egy rokona már az országban él. Ez a tendencia fog folytatódni. Hollande ígérete szerint a Franciaországban maradó gyerekekről is gondoskodni fognak a gyermekjóléti szervezetek - írja a BBC.

A sátortábor egykori helyét le fogják zárni, a területet pedig őriztetik, hogy a migránsok vissza ne térhessenek. Ennek ellenére sokan attól tartanak, hogy a Dzsungel újra fog épülni – ha nem Calais-ban, akkor valamelyik másik kikötővárosban.

Fotó: Europress / Lionel Bonaventure - AFP

Fotó: Europress / Lionel Bonaventure - AFP

A párizsi KisdzsungelA Dzsungel felszámolásával pedig egy új, hatalmas migránstábor alakult ki – az ország szívében, Párizsban. A főváros utcáit több ezer migráns lepte el – eddig csak párszázan aludtak az utcákon.

A rendőrség nem bír az áradattal, hiába számolják fel a metróállomások vagy más, kiterjedt közterületeken létrejövő sátortáborokat, azok gombamód szaporodnak: ha egy helyről elzavarják a migránsokat, találnak másik helyet, pár hét múlva pedig visszatérnek a kiindulópontra.

Bár Hollande határozottan állítja, hogy mindenképp megakadályozzák a Dzsungel újraépítését, az eddigi jelek arra mutatnak, hogy a tábor felszámolásával a problémát nem oldották meg, hanem szétszórták. Most Franciaországot az a veszély fenyegeti, hogy hatalmas, spontán kialakuló táborok jelennek meg Párizsban és a partokon is, ahol az angliai átkelésben reménykedő migránsok letelepednek.

Kommentek:

Top 0