• Külföld
Faktor

Vége a migránsválság szimbólumának - felgyújtották a Dzsungelt

Hétfőn kezdődött a calais-i migránstábor felszámolása - csütörtökre csak hamu és rom maradt a Dzsungelből. Több száz migráns azonban még mindig Calais-ban van, és az átjutásra vár.

Közel 200, kísérő nélküli migránsgyerek is a szabad ég alatt aludt, miután a tábor nagy részét távozásuk után felgyújtották a migránsok. A francia kormány közlése szerint hétfő óta közel 5600 migránst telepítettek ki, és szállítottak át buszokkal 450 francia befogadóállomásra. Sokan azonban elbújtak a hatóságok elől - írja a BBC.

A migránsoknál hagyománnyá vált, hogy távozásukkor felgyújtják a sátraikat a táborokban. A Dzsungel is füstbe borult, a fából tákolt kisebb épületeket pedig a francia munkások bontották el. Sok migránsnak azonban nyoma veszett, nem jelentkeztek az őket továbbszállító buszoknál. Sokan ugyanis még nem adták fel a reményt, hogy kamionok elrejtőzve átjuthatnak az Egyesült Királyságba – sok gyerek pedig bűncselekmény áldozatává válhatott.

Fotó: Europress / Francois Nascimbeni - AFP

Fotó: Europress / Francois Nascimbeni - AFP

Azokat a kísérő nélküli gyerekeket, akiknek egy családtagja már az Egyesült Királyságban van, a brit kormány befogadja az országba. A kiskorúak eltűnése azonban feszültséghez vezethet Franciaország és Nagy-Britannia között.

A calais-i Dzsungel a migránsválság szimbólumává vált. A közelmúltban a becslések szerint 6-8 ezer migráns élt a spontán kialakult táborban. A hatóságok attól tartanak, hogy a migránsok nemsokára visszatérnek a városba, és újjáépítik a sátortábort – ha nem Calais-ban, akkor más francia, esetleg belga kikötővárosokban.

Kommentek:

Top 0