• Külföld
Faktor

Száznál is több migráns verekedett a templomban

Több mint száz fiatal migráns kezdett verekedni kedd este a calais-i Dzsungel helyén maradt keresztény "templomban". Franciaországot lassan szétfeszíti a migránsválság és az arra talált, helytelennek tűnő megoldások.

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Két rivális, kiskorú migránsbanda között durvult el annyira egy vita Calais-ban, hogy száznál is több migráns kezdett el verekedni, és majd' egy órán keresztül csépelték egymást. A két csapatot csak több tucat rendőr tudta szétválasztani - írja a Daily Mail.

A kikötőváros sátortáborát, a Dzsungelt a múlt héten számolták fel a francia hatóságok. Az ott élő migránsok közül közel 7000-et 450 befogadó központ között osztottak el, de vagy 1500 kísérő nélküli, fiatalkorú migráns maradt Calais-ban a fűtött konténerlakásokban, arra várva, hogy átkelhessenek az Egyesült Királyságba.

Kedden este közülük több százan keresték fel a tábor helyén érintetlenül hagyott keresztény „templomot” – a táborban egy felszenteletlen keresztény imaház és két mecset is épült. Itt esett egymásnak a száznál is több eritreai és afgán fiatal. A rendőrök tudták csak megfékezni az indulatokat, és a verekedés után megnövelték a biztonsági ellenőrzések számát is a fiatalkorúak körében. Az incidensben súlyosabban senki nem sérült meg, és letartóztatás sem történt.

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

A tábor helyén egyre nagyobb a feszültség: az Egyesült Királyság kötelezettséget vállalt arra, hogy befogadja azokat a kiskorú, kísérő nélküli migránsokat, akiknek legalább egy rokona már az országban él. Eddig azonban még csak 250 fiatalkorút fogadtak be, miközben 1500-an várnak a sorsukról való döntésre. Ráadásul sok idősebb migráns is ki akarja használni ezt a lehetőséget, ezért fiatalabbnak hazudja magát a valós koránál – ennek köszönhetően pedig a folyamat még tovább húzódik.

Szerdán délelőtt azonban már mintegy harminc busz várt a migránsgyerekekre a Dzsungel bejáratánál: őket is elszállítják Calais-ból a központokba, menedék- vagy nagy-britanniai családegyesítési kérelmük felülvizsgálata itt folytatódik. A fiatalkorú migránsok arról nem dönthetnek, hova szállítják őket át Calais-ból, de abba volt beleszólásuk, hogy kikkel szeretnének együtt maradni.

Eközben Párizs is az eddigi legnagyobb migránshullámmal küzd: több ezer migráns tette át Calais-ból a székhelyét a francia főváros utcáira. Félő, hogy itt jön létre az új Dzsungel, a rendőrök ugyanis lassan tehetetlenek az újra és újra felbukkanó sátortáborokkal szemben.

Kommentek:

Top 0