• Külföld
Faktor

Calais készülhet: újra él a Dzsungel

Két hónap átmeneti fellélegzés jutott Calais-nék és a környékbeli településeknek - a migránsok most csapatokban térnek vissza a kikötőkbe!

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

A hatóságok tudta nélkül már több száz migráns tért vissza Calais-ba abban a reményben, hogy innen könnyen - és ha kell, életeket kockáztatva - továbbutazhatnak az Egyesült Királyságba. Bár október végén a francia kormány végleg felszámolta a migránsválság szimbólumává váló spontán sátortábort, a Dzsungelt, azóta féltucatnyi helyen jött létre újabb illegális központ. Ezekbe az árnyéktáborokba pedig naponta érkeznek az egyre több főt számláló migránscsoportok - írja az Independent.

A helyzet azonban rosszabb, mint korábban: ezekben a „titkos Dzsungelekben” semmiféle ellenőrzés nincs, nem dolgoznak szociális munkások, a migránsok teljesen magukra vannak utalva, és önhatalmúlag döntenek a táborlakók sorsáról.

Franciaország éveken át küzdött a Dzsungellel, mikor októberben végül kitelepítették az itt várakozó több ezer migránst, nagy többségüket pedig buszokkal különböző befogadó központokba szállították. A kormány sikeresnek ítélte a vállalkozást – Calais-ban és környékén azonban már nyoma sincs ennek a sikernek.

A helyzet ugyanolyan kétségbeejtő, mint korábban: a legtöbb „visszaszivárgó” kísérő nélküli, fiatalkorú migráns, akiknek elutasították a kérelmét. Ezért ők önállóan, illegálisan próbálják intézni az utazásukat – de a többségük sosem jut át a csatornán, ráadásul sokan bűnbandák áldozataivá válnak.

A környék lakosai szerint a Dzsungel elbontása óta folyamatosan érkeztek vissza a migránsok, de az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a csoportok száma. A legtöbb migráns a befogadó központokból szökött vissza északra, és a jelek szerint ez a tendencia felerősödve fog folytatódni az elkövetkező hónapokban. Az Egyesült Királyság ugyanis korábban ígéretet tett arra, hogy minden olyan fiatalkorú migránst befogad, akiknek már él egy családtagja az országban, de ez a folyamatot most felfüggesztette a brit kormány.

Ebbe azonban a migránsok nem törődnek bele: ők ha törik, ha szakad, át akarnak jutni Nagy-Britanniába.

Kommentek:

Top 0