• Külföld
Faktor

Burkina Faso: Még tart a harc a terroristák ellen

A biztonsági erők külföldi speciális alakulatok segítségével a reggeli harcokban kiszabadítottak 126 túszt, és megöltek három terroristát. A támadásnak legalább 20 halálos áldozata van. A harcok jelenleg egy másik szállodában folynak, itt két fegyveres lehet.

Tegnap este Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouiban terroristák támadták meg a Splendid nevű luxusszállodát, és a városban máshol is támadások voltak – az akciót az Al-Kaida észak afrikai szárnya, az Iszlám Maghreb vállalta magára. Reggelre a biztonsági erők több mint 60 embert kiszabadítottak. A támadásnak valószínűleg legalább 20 halálos áldozata van.

Francia katonák a támadás előtt (Fotó: Europress - AFP/ Ahmed Ouoba)

Francia katonák a támadás előtt (Fotó: Europress - AFP/ Ahmed Ouoba)

A hírek szerint a burkina faso-i biztonsági erők egy francia különleges egység segítségével indított hajnali támadása után hosszú harc folyt a szálloda felső emeletein – írja az MTI. Reggel a katonák megtámadták a szállodával szembeni kávézót is, aminek a teraszán korábban egy tucat holttestet találtak.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Sérültet látnak el a támadás után (Fotó: Europress - AFP/ Ahmed Ouoba)

    Sérültet látnak el a támadás után (Fotó: Europress - AFP/ Ahmed Ouoba)

    Az akcióban Simon Compaoré burkinai belügyminiszter szerint a két helyszínt sikerült megtisztítani a terroristáktól. 126 túszt – köztük 33 sérültet - kiszabadítottak, három terroristát, „köztük egy arab és két fekete-afrikai fegyverest” megöltek. Jelenleg egy másik, közeli szállodában tartanak még a harcok, itt valószínűleg két terrorista lehet.

    Francois Hollande francia elnök támogatásáról biztosította a helyi kormányt, és elmondta, hogy francia katonák is részt vesznek az akcióban. A Pentagon tisztségviselője szerint 60 amerikai katona is segít a biztonsági erőknek, és hírszerzési információkkal is támogatják a terroristák elleni küzdelmet.

    Top 16