• Belföld
Faktor

Veszélyeztette a magyar krumplit, ezért megsemmisítették a lengyel szállítmányt

24 tonna teljesen jelöletlen burgonyát zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih) szakemberei egy lengyel rendszámú kamionban. Egy fővárosi EKÁER ellenőrzés során foglalták le a krumplit, majd megsemmisíttették.

A lengyel kamion átvizsgálásakor bebizonyosodott, hogy a necc hálóba csomagolt, több raklapra zsugorfóliázott, mintegy 24 tonna burgonya teljesen jelöletlen. Sem a raklapokon, sem a zsákokon nem volt feltüntetve a termékre vonatkozó, nyomon követhetőséget biztosító azonosító jelölés. A bemutatott ún. CMR fuvarokmányon sem szerepelt nyomon követésre szolgáló adat.

A hatályos növény-egészségügyi előírások alapján minden étkezési burgonya szállítmánynak rendelkeznie kell nyilvántartási (regisztrációs) számmal. Emellett lengyel vető- és étkezési burgonya behozatala, európai uniós forgalmazása kizárólag akkor lehetséges, ha a szállítmányt ún. CMS-igazolás is kíséri. Utóbbi bizonyítja, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt gyűrűsrothadást (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus) okozó baktériumtól. A betegség jelentős gazdasági kárt okoz a burgonyatermesztésben, mivel nem lehet védekezni ellene. Az ismeretlen eredetű burgonya tételeknél tehát az élelmiszerbiztonsági mellett jelentős a növény-egészségügyi kockázat is.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Nébih munkatársai a helyszínen elrendelték a jelöletlen burgonya tétel élelmiszer- és takarmánylánc-forgalomból való kivonását és zárolását. Az ügyfél – a hatóság jelenlétében – megsemmisíttette a terméket.

    Kommentek:

    Top 16