• Pénz
Faktor

Jó, ha bűntudatunk van vásárlás közben

Decemberben mindenki többet költ, mint egy átlagos hónapban. A legtöbben persze igyekszünk tudatosan vásárolni, de van, hogy elszalad velünk a ló.

Ilyenkor van, hogy bűntudatot érzünk, mert túl sokat költöttünk. Ez ugyan nem túl kellemes, de azt is jelzi, hogy jó úton járunk.

Jó, ha bűnösnek, vagy felelősnek érzi magát a pénzügyi döntései miatt

- mondja Brad Klontz, pénzügyi pszichológus, író, a Szellemi gazdagságod nevű tanácsadócég társalapítója.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A bűntudat segít, a szégyen azonban nem hasznos. Pedig sajnos az emberek többsége pénzügyeivel kapcsolatban szégyent érez bűntudat helyett. Ezért feladják, mert azt hiszik, hogy valami baj van velük, és nem lehet mit csinálni a helyzettel. Nagyon sokan hazudják maguknak, hogy a pénzügyi problémáikat saját hiányosságaik okozzák. 

  A "hülye/lusta/buta vagyok" gondolatok mind szégyenérzetet eredményeznek, és ez nem ugyanaz, mint a bűntudat – írja a Pénzcentrum Klontz könyvére hivatkozva.

  A pénzügyi problémák gyakran rossz beidegződéseken alapszanak. Ilyen például a pénz hajhászása, a "minél több pénzem van, annál boldogabb vagyok" elve. A másik pedig, hogy a pénz az ördögtől való, a gazdag ember kapzsi és a pénz mindenkit megront.

  Gyakran ezek miatt a rossz berögződések miatt érezzük magunkat bűnösnek. Ha belátjuk, hogy ezek a hiedelmek teljesen alaptalanok, akkor kezdődhet a változás.

  Sokan titokban tartják a pénzügyi életüket, ami miatt nehezebb megtanulniuk, hogyan tudnák jobban kezelni a pénzüket, és valóban megvizsgálnák magukat.

  Tehát a szégyenérzet miatt nem beszélünk a pénzről se a barátainkkal, sem a családunkkal. Így kizárólag a szüleinktől örökölt hiedelmekre és pénzkezelési attitűdökre támaszkodhatunk. A szakember azt tanácsolja, hogy mindenki dobja félre a szégyent, és vizsgálja meg, miért érzi magát bűnösnek, és hogyan használhatja fel ezeket az érzéseket arra, hogy inspirálják a pénzügyi szokásainak pozitív irányba való megváltoztatásához.

  Kommentek:

  Top 16