• Külföld
Faktor

Bűnösnek vallotta magát az elfogott kínai kém

Bűnösnek vallotta magát egy amerikai bíróságon az az egyébként Kanadában élő kínai férfi, aki amerikai számítógépes hálózatok feltörésével szerzett haditechnikai információkkal kereskedett.

Az 50 éves Szu Pint 2014-ben fogták el, amikor alapossá vált a gyanú arra, hogy megbízásai alapján két hekker rendszeresen betört a Boeing repülőgépgyártó vállalat és más amerikai hadiipari beszállítók számítógépes rendszerébe, ahol titkos, katonai repülőgépekkel, fegyverzetekkel kapcsolatos információkhoz jutottak hozzá. Ezeket Szu angolból lefordította kínaira és kínai érdeklődőknek értékesítette. A bírósági iratokból nem derült ki, hogy az információk végül kihez jutottak el.

Szu még szerdán a bíróságon elismerte, hogy fontos szerepe volt abban a konspirációs műveletben, amelynek révén 2008 és 2014 között illetéktelenül és jogellenesen megszerzett információk jutottak Kínába.

Szu Pin a légiipar és repülőgépgyártás területén működő, tehetős vancouveri üzletember hírében állt. 2014-ben vették őrizetbe és 2016 februárjában adták ki a kanadai hatóságok az Egyesült Államoknak.

Szu ügyében júliusban várható ítélet. Sajtóértesülések szerint legfeljebb 5 évig terjedő börtönbüntetést és 250 ezer dollár (több mint 70 millió forint) bírságot szabhatnak ki rá, miután vádalkut kötött.

Top 0