• Külföld
Kummer Dóra

Ítélethirdetés az ukrán pilótanő ügyében

Elkezdődött a bíróságon Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő ítéletének kihirdetése.

A vád szerint "szándékosan, előzetes összeesküvés alapján, gyűlölettől és ellenséges érzülettől vezérelve okozta” két ember halálát, és "politikai gyűlöletet érzett” a luhanszki terület lakosai iránt. Eszerint Szavcsenko egy "bűnszövetkezet" tagja volt, amely arra törekedett, hogy "korlátlan számban öljön meg embereket".

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Szavcsenko, aki nem ismerte el bűnösségét, korábban közölte, hogy nem akarja megfellebbezni az ítéletet. Ügyvédje viszont közölte, hogy az ukrán katonanő újrakezdi az éhségsztrájkot. Nagyija Szavcsenko, akit hazájában nemzeti hősnek tekintenek és parlamenti képviselőnek is megválasztottak, megtagadta, hogy az előírásnak megfelelően állva hallgassa végig az ítélethirdetést. A büntetés mértékét kedden hirdeti ki a bíróság. Az ügyészség 23 évi börtönbüntetést kért.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Oroszország azzal vádolta meg, hogy ő felelős egy Luhanszk megyei tüzérségi támadásban megölt két orosz tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin  halálában, mert elárulta az újságírók hollétét, és ezzel rájuk irányította a tüzet. Szavcsenko viszont azt mondta, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt és kényszerítették az orosz határ átlépésére.

    Az ukrán kormány tiltakozott Szavcsenko letartóztatása ellen. Hasonlóképpen az ukrán katonanő elengedése mellett áll Barack Obama amerikai elnök, illetve az EU tagállamai is. Oroszország viszont megengedhetetlennek nevezve a bíróság ügyeibe való beavatkozást, írja az MTI.

    Top 16