• Külföld
Faktor

Bugár Béla meggondolta magát: mégis tárgyal Ficoval

Nem jön létre jobboldali kormány Szlovákiában, a Most-Híd pedig a továbbiakban minden sztenderd parlamenti párttal, köztük a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokráciával és a Szlovák Nemzeti Párttal is hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni - jelentette be Bugár Béla, a vegyes párt elnöke szombaton Pozsonyban.

A Most-Híd elnöksége azt követően ülésezett, hogy szombaton Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke bejelentette: ha Robert Fico nem tud kormányt alakítani, akkor a pártja arra fogja kérni az államfőt, hogy nevezzen ki szakértői kormányt. Danko ezzel egyértelművé tette, hogy nem vállalna szerepet egy olyan kormánykoalícióban, amelynek létrehozására a választásokon második helyen végzett, Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás tenne kísérletet.

A közgyűlés után nyilvánvalóvá vált, hogy Szlovákiában nem jön létre jobboldali kormány

- szögezte le a sajtótájékoztatón Bugár Béla, aki szerint pártjának elnöksége a kialakult helyzetre reagálva fogadta el hárompontos határozatát, amelyben egyebek mellett felhívást intéz az összes sztenderd parlamenti párthoz, hogy kössenek olyan kompromisszumokat, amelyek egy stabil kormány létrehozásához vezethetnek.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Most-Híd határozatában a Robert Fico vezette Irányt, az Szlovák Nemzeti Pártot, a Szabadság és Szolidaritást, illetve Radoslav Procházka pártját, a Hálót minősíti ilyennek. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy velük hajlandó tárgyalni egy esetleges kormányalakításról. A határozat egyben elutasítja egy szakértői kormány létrehozását is, valamint mandátumot ad a párt elnökének arra, hogy tárgyalásokat folytasson egy, a programbeli prioritásaikat figyelembe vevő kormány létrejöttéről.

    Nem arról beszélünk, hogy kormányt alakítunk, hanem arról, hogy hajlandóak vagyunk tárgyalni ezekkel a pártokkal, ha meghívást kapunk

    - válaszolta Bugár az Iránnyal való kormányalakítás lehetőségét firtató újságírói kérdésekre.

    A Most-Híd vezetőségének mostani döntése, hogy hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Robert Fico pártjával is, egyértelműen szembemegy a párt korábbi, többször is megerősített álláspontjával, amelyben az Iránnyal való együttműködéstől és a vele való tárgyalásoktól is elzárkóztak.

    Top 16