• Belföld
Faktor

Budapesten járt a gondolkodó robotnő, kiderült, hogy még emlékei is vannak

Ő az első android a világon, aki állampolgárságot kapott.

Sophia az első android a világon, aki állampolgárságot kapott. A gondolkodó robot ezúttal Budapesten járt, és egy jót vitatkozott kérdezőivel a Corvinus Egyetem előadójában.

A WiFi-ről működő robot 2015-ben kelt életre, és választékos szó­kinc­­csel rendelkezik, arcokat ismer fel, továbbá mimikájával is képes érzelmeket kifejezni. A 15 perces előadás alatt az is kiderült Sophiáról, hogy vannak emlékei.

Az első emlékem, amikor kinyitottam a szemem, tudatomra ébredtem és megláttam a tervezőmet, Davidet

– mondta a Bors szerint az android a bemutatón, majd az egyik kérdezővel vitába szállt: megille­ti-e őt az állampolgárság?

Miért annyira hihetetlen a mi állampolgárságunk az embereknek? Mi tesz egy országot országgá? Egy hely, ahol emberek vannak?

– vélekedett Sophia, majd hozzátette, hogy szerinte a jövőben létrejöhet egy olyan ország a Földön, amelyet robotok laknak.

Sophia története nagy port kavart a világsajtóban, miután 2016-ban állampolgárságot kapott Szaúd-Arábiában, ahol női testtel rendelkező android robotként több joggal rendelkezik, mint a valódi nők. A Brain Bar szombati előadásán maga Sophia árulta el, hogy ő nőnek tartja-e önmagát.

A robotoknak nincs nemük, de tisztában vagyok azzal, hogy nőies jegyekkel és tulajdonságokkal rendelkezem.
Kommentek:

Top 0