• Külföld
Faktor

Brüsszeli terrortámadás: még egy merénylő lehetett a repülőtéren

Még mindig szökésben van az terrorista, aki valószínűleg az utolsó pillanatban gondolta meg magát, és robbantás helyett inkább elmenekült a Zaventem repülőtérről. Azt még nem lehet tudni, hogy ki robbantotta fel a második bombát a reptéren.

Hivatalosan két terroristát azonosítottak eddig, egy testvérpárt, Khalid és Ibrahim el-Bakraouit. A két testvér belga állampolgár volt, és meghaltak a merényletekben. Frederic van Leeuw államügyész legutóbbi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben csak az egyikük, Ibrahim el-Bakraoui robbantott a repülőtéren, aki a biztonsági kamera felvételén középen látható.

Testvére, Khalid az egy órával későbbi, Maelbeek metróállomás elleni támadásért felelős. Ez azonban felveti a kérdést, hogy ki robbantotta fel a második bombát a Zaventem repülőtéren. Az államügyész azt mondta, őt még nem tudtak azonosítani, ahogy azt a férfit sem, aki a felvétel bal oldalán látható.

Frederic van Leeuw azt is megerősítette a sajtótájékoztatón, hogy a repülőtéri felvételen látható harmadik, fehér kabátos férfi még szökésben van.

Najim Laachraoui. forrás: MTI/EPA

Najim Laachraoui. forrás: MTI/EPA

Ő az, akit a média Najim Laachraoui néven azonosított, ezt viszont a főügyész most nem erősítette meg. Beszámolt viszont arról, hogy tegnap este két férfit is elfogtak Schaerbeekben egy rajtaütésen, de az egyiküket már alapos kihallgatás után elengedték. Frederic van Leeuw elmondta, hogy a schaerbeeki razziában találtak egy laptopot is, amelyben Ibrahim el-Bakraoui feljegyzésére bukkantak. A terrorista ebben arról írt, hogy már keresi a rendőrség, és nem akarja börtönben végezni.

A terroristák búvóhelyére úgy jutottak el a hatóságok, hogy egy taxisofőr a biztonsági kamerák felvétele alapján felismerte a három terroristát, akiket ő vitt el a reptérre Schaerbeekből. Erről itt írtunk részletesen.

Frederic van Leeuw azt mondta, hogy 32 halálos áldozata van eddig a két támadásnak összesen, de ez a szám valószínűleg növekedni fog, mert a 270 sérült között vannak olyanok, akiknek állapota válságos.

Top 0