• Külföld
Faktor

Azonosították a repülőtéri robbantókat

Egy testvérpár robbantott tegnap délelőtt a Zaventem repülőtéren: Khalid és Ibrahim el-Bakraoui nevét régóta ismerte a belga rendőrség és folyt ellenük a hajtóvadászat. Bebizonyosodott, hogy búvóhelyeket béreltek és fegyverekkel segítették a novemberi párizsi terrortámadások elkövetőit. A harmadik reptéri merénylőt, aki elmenekült a helyszínről, még keresik a belga hatóságok. Közben továbbra is marad a terrorkészültség Brüsszelben.

Ismert bűnözők voltak a repülőtéri robbantókA zaventemi merénylőkről felvételt készített a repülőtér biztonsági kamerája, amint poggyászos kocsikat tolnak a váróban. Frederic Van Leeuw államügyész elmondta, hogy a két fekete ruhás férfi vélhetően felrobbantotta magát, míg a harmadikat továbbra is keresik. Most Khalid és Ibrahim el-Bakraoui néven, testvérekként azonosították a fekete ruhás férfiakat a belga állami televízió, az RBTF szerint.

A két testvér régóta ismert volt már a hatóságok számára hosszú bűnlajstromuk miatt, és a rendőrség kereste is őket, mert bebizonyosodott, hogy közük van a párizsi merénylőkhöz is. Az egyik testvér bérelte azt a lakást a belgiumi Charleroi-ban, ahol a novemberi támadások előtt találkozott a főszervezőnek tartott Abdelhamid Abaoud és Bilal Hadfi, aki a Stade de France-nál robbantotta fel magát. Emellett az egyikük fegyverekkel is segítette azokat a párizsi merénylőket, akik a Bataclan klubban és bároknál lövöldöztek.

Éppen ezért az el-Bakrouni testvérek ellen már egy ideje folyt a hajtóvadászat Belgiumban: múlt hét kedden, pontosan egy héttel a mostani terrortámadás előtt, délnyugat Brüsszelben a belga rendőrség megrohant egy lakást, amelyet az egyik testvér bérelt. A lakásban fegyvereket, és az Iszlám Állam zászlóját találták meg a rendőrök, illetve lelőttek egy algériai származású férfit, Algerian Mohamed Belkaïdet, akinek köze volt a párizsi terroristákhoz. A lakásban megtalálták a november óta üldözött, és pár nappal ezelőtt egy másik razzia során elfogott Salah Abdeslam ujjlenyomatait is.

Mindez azt bizonyítja, hogy a belga terroristák nagyon szoros kapcsolatban álltak a párizsiakkal, sőt, akár az is lehet, hogy ugyanahhoz a terroristasejthez tartoztak.

Hajtóvadászat a harmadik merénylő ellenA repülőtéri zártláncú kamerák felvételén látható harmadik férfit, aki fehér ruhát viselt, nagy erőkel keresi a rendőrség. A hatóságok szerint nála lehetett a harmadik bomba, amit a reptéren találtak, viszont nem robbantották fel. Francis Vermeiren, Zaventem polgármestere a médiának elmondta, hogy a három férfi taxival érkezett a reptérre, a bombák pedig a csomagjaikban voltak, amelyeket a repülőtéri kocsikra tettek fel. Két merénylő felrobbantotta a bombát, a harmadik viszont valószínűleg pánikba esett és ezért elmenekült. Őt a La Derniére Heure nevű lap Najim Laachraoui néven azonosította. Laachraoui szintén ismert bűnöző, akit az el-Bakrouni testvérekhez hasonlóan már keresett a rendőrség, mert a DNS-ét megtalálták azokban a lakásokban, amelyeket a párizsi terroristák béreltek. Laachraoui Magyarországon is járt tavaly szeptemberben Salah Abdeslammal együtt.

A felvételek alapján egy helyi taxisofőr ismerte fel a három merénylőt, ő vitt ki őket a repülőtérre. A taxis arra is emlékezett, hogy túl sok csomag volt náluk, és mivel mindegyik nem fért be az autójába, néhányat hátrahagytak. Mikor megérkeztek a helyszínre, a három merénylő nem engedte a sofőrnek, hogy segítsen kipakolni a csomagokat.

A taxis beszámolója alapján a rendőrök megrohantak egy lakónegyedet Schaerbeekben, ahol egy szegekkel megtöltött robbanószerkezetet, vegyszereket és az Iszlám Állam zászlóját találták meg.

Az ISIS még tegnap magára vállalta a merényleteket, de a belga államügyész, Frederic van Leeuw szerint túl korai lenne összefüggésbe hozni a mostani robbantásokat a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokkal. Az ISIS utólag kiadott egy másik közleményt is, amelyben azzal fenyegette meg az ellene harcoló országokat, hogy még rosszabb dolgok következnek.

További támadásoktól tartanak BrüsszelbenA tömegközlekedési hálózat egy része mától újra működik Brüsszelben, de az egész városban fokozott ellenőrzések vannak. Egyes metróállomások még le vannak zárva, amelyek működnek, ott katonák ellenőrzik az utasokat. Nem csak a belga hatóságok tartanak további támadásoktól: az amerikai külügy is figyelmeztetést adott ki arról, hogy június 20-ig több terrortámadás is várható Európában.

Tegnap délelőtt két helyen robbantottak a terroristák. Nyolc óra körül a Zaventem repülőtéren, egy órával később pedig a Maelbeek metróállomásnál, amely a brüsszeli uniós negyednél található. Egy nappal a merényletek után mindig ellentmondásos adatok érkeznek az áldozatok számáról: tegnap a belga egészségügyi miniszter 34 halottról és 250 sebesültről beszélt, a mai legfrissebb információk szerint viszont csak 31 ember halt meg és legalább 230 megsérült. Az áldozatok személyazonosságát most kezdték nyilvánosságra hozni.

Top 0