• Külföld
Faktor

Brüsszeli terror: valójában újra Párizs volt a célpont

Úgy tűnik, megoldódott a fehér kabátos terrorista rejtélye. A pénteken elfogott Mohamed Abrini azt mondta, ő volt a harmadik terrorista a brüsszeli repülőtéren.

Mohamed Abrinit pénteken fogta el a brüsszeli rendőrség három másik férfival együtt. Szombaton már mindhármukat megvádolta a brüsszeli ügyészség terrortámadásban való részvételért. Abriniről úgy tudni, mind a tavaly novemberi párizsi, mind pedig a március 22-i brüsszeli terrortámadásban részt vett. A három másik férfi közül kettőről úgy tartják, hogy segítették a brüsszeli robbantókat - írja a BBC.

Mohamed Abrini azt mondta, ő volt a harmadik terrorista a repülőtéren.

Mohamed Abrini azt mondta, ő volt a harmadik terrorista a repülőtéren.

Mohamed Abrini egy 31 éves marokkói származású belga állampolgár. Brüsszel hírhedt Molenbeek negyedében nőtt fel, és gyerekkora óta Salah Abdeslammal közeli barátja. Abdeslam a párizsi terrortámadások egyetlen túlélője, aki végül nem robbantott, és Brüsszelbe menekült, ahol március 18-án fogták el. Érdekes, hogy néhány tömbbel arrébb attól a háztól, ahol felnőtt. Abrini egyébként 18 éves korában kezdett radikalizálódni.

A rendőrség lopások és drogügyek miatt már jól ismerte a párizsi támadás előtt is.

Egyik testvére, Souleymane Abrini például Szíriában halt meg. Valószínűleg Mohamed Abrini is járt korábban Szíriában, de az biztos, hogy 2015-ben volt Isztambulban, Németországban, Nagy-Britanniában és Marokkóban is. Abrini múltjáról korábban itt írtunk.

A nyomukban voltak a rendőrökMiután elfogták Abrinit, rövidesen kihallgatták. Tőle tudta meg a belga hatóság, hogy valójában egy újabb párizsi merényletre készült a brüsszeli terroristacsoport. Azt is elmondta,

Salah Abdeslam március 18-i elfogása miatt változtattak a terven,

mert megijedtek, hogy a hatóság a nyomukban van, és bármelyik pillanatban lekapcsolhatja őket. Ezért döntöttek úgy, hogy helyben, azaz Brüsszelben robbantanak, hiszen amúgy is ott készítették elő a rejtekhelyeket.

Abrini és a fehér kabátAzt is mondta Abrini a kihallgatásán, hogy ő volt a harmadik terrorista a brüsszeli repülőtéren, akit a sajtó azóta csak fehér kabátos vagy fehér kalapos terroristaként emleget. Ebben többek között a belga Pieter Van Ostayen, az európai terrorizmus szakértője is kételkedik. Szerinte Abrini ezzel csak fedezni akarja egyik – még el nem fogott – terrorista társát. Azt ugyanis tudhatja, hogy nem sokat ront a helyzetén, ha azt vallja, hogy ő volt az. Ha pedig ez nem igaz, 

hamis vallomásával könnyen segíthet tovább bujkálni

valamelyik terroristának, akit ezek után talán már nem is fognak keresni. A szakértő Ostayen kételyeit némileg ellensúlyozza, hogy igazságügyi szakértők vizsgálták meg Abrini és a fehér kabátos férfi arcát. Szerintük Abrini van a felvételen, legalábbis 9-ből 7 ponton egyeztek az arcok.

Abrini vallomása szerint ő a fehér kabátos terrorista a kép jobb oldalán. Többen kételkednek ebben a vallomásban.

Abrini vallomása szerint ő a fehér kabátos terrorista a kép jobb oldalán. Többen kételkednek ebben a vallomásban.

Abrini egyébként a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokban is részt vett. Valószínűleg embert nem ölt, nem robbantott, de tény, hogy részt vett az előkészületekben. Ujjlenyomatát és DNS-ét a terroristák két brüsszeli búvóhelyén is megtalálták, sőt, a párizsi terrortámadásoknál használt egyik autóban is. Abrini és Abdeslam két nappal a párizsi terrortámadások előtt állt meg egy franciaországi benzinkútnál, a biztonsági kamera felvételein együtt látszanak. Egyértelmű, hogy szerepe volt a támadások előkészítésében, de erről még semmi pontosat nem lehet tudni – ahogy Salah Abdeslam szerepéről sem.

Új nevek a terroristák közöttAbrinivel együtt három másik férfit is letartóztattak, és szombaton már vádat emeltek ellenük terrorista támadásokban való részvétel miatt. Oszama Krayem, Herve B. N. és Bilal E. M. a nevük. Kihallgatásaikon mindannyian azt mondták, hogy ők vették a táskákat, amelyekbe a bombákat pakolták a terroristák. Egyelőre csupán egyikükről, Oszama Krayemről lehet többet tudni. A BBC riportfilmjéből kiderül, hogy Svédországban nőtt fel, Malmö egyik negyedében, Rosengardban. A svéd rendőrség is ismerte, a helyi bűnbandák egyik tagja volt. Az egyik malmöi imám azt mondta, hogy jól ismerte Krayemet, teljesen átlagos fiúként nőtt fel, aztán az iskolában rossz társaságba keveredett, ami ellen a szülők már semmit sem tudtak tenni. Nagynénje, Akhlass Daabas azt mondta, hogy Krayem egy titkos alagsori mecsetben radikalizálódhatott, és egyik napról a másikra eltűnt. A családja azt sem tudta, hol lehet. Aztán egyszer külföldről telefonált, azt mondta,

velük vagyok, soha nem megyek haza.

A nagynénje azt mondta, ezzel egyértelműen arra utalt Krayem, hogy beállt az Iszlám Állam fegyveresei közé. Lehet, hogy Svédországba nem ment haza, de Belgiumba biztosan visszautazott, hiszen pénteken őt is ott fogták el. A szintén Malmőben élő nagynénje azt mondta, hogy Oszamán kívül egy csomó fiatal tette meg ugyanezt, vagyis Szíriába utaztak, és azóta senki nem tudja, hol vannak.

Az pedig a deredactie.be belga honlap híradásából derült ki, hogy

a svéd hatóságok segítettek a belgáknak elfogni Krayemet.

Ők árulták el, hogy a férfi igazi neve Naim el-Hamed. Ez pedig azt jelenti, hogy megvan az a terrorista, akit már hetek óta kerestek a belgák. Még a brüsszeli robbantások után találták meg el-Hamed DNS-ét abban a lakásban, amelyből a repülőtéri robbantók indultak 22-én hajnalban. Eddig Naim el-Hamedként lehettt ismerni ezt a férfit, aki egyébként Szíriában született, az új hírek szerint pedig Svédországban nőtt fel. A jelenlegi migrációs hullámmal jött vissza Európába 2015-ben.

A bal oldali kép még akkor terjedt el, mikor Naim el-Hamedként keresték a férfit, aki valójában Oszama Krayem, aki Svédországban nőtt fel. A két arc összehasonlításából kiderü, hogy valóban ugyanarról a férfiról van szó. A szemöldökök, az orrcimpák, a bajusz, a fülek, az ajkak szinte tökéletesen megegyeznek.

A bal oldali kép még akkor terjedt el, mikor Naim el-Hamedként keresték a férfit, aki valójában Oszama Krayem, aki Svédországban nőtt fel. A két arc összehasonlításából kiderü, hogy valóban ugyanarról a férfiról van szó. A szemöldökök, az orrcimpák, a bajusz, a fülek, az ajkak szinte tökéletesen megegyeznek.

Állítólag ő is vásárolt olyan nagy táskát, amelybe a bombákat rakták. A belga hatóságok szerint ő lehet az a férfi, akit a brüsszeli metróban rögzített a biztonsági kamera. A kamerák felvételein úgy látták a belga rendőrök, hogy a férfi beszélget Khalid el-Bakraouival, aki később fel is robbantotta magát a Maelbeek metróállomáson.

Abrini és a másik három férfi elfogása jól jött a belga hatóságoknak, hiszen a brüsszeli támadások után rengetegen kritizálták őket, hogy megelőzhették volna a robbantásokat.

Top 0