• Külföld
Faktor

Brüsszeli terror: szinte mindenkit azonosítottak már

Az első pesszimista becslésekhez képest jól halad a brüsszeli terrortámadások áldozatainak azonosítása. A három felrobbant terroristát nem számítva összesen huszonnyolcan haltak meg a keddi merényletekben.

A CNN a belga hatóságokra hivatkozva írta meg, hogy már 24 áldozatot azonosítani tudtak. 14 ember halt meg a Zavantek repülőtéren és 14 a Maelbeek metróállomásnál. A 24 áldozatból 13 volt belga, a többi külföldi, összesen 8 különböző országból. Rajtuk kívül több mint 300-an sérültek meg a három robbantásban. A terroristák rengeteg szöget tettek a bombákba, hogy minél nagyobb pusztítást okozzanak. A belga ügyészség három embert vádolt eddig meg. Mindhármukat két nappal a támadások után, csütörtökön fogták el egy brüsszeli razzia alatt.

Ha kiderül, hogy a terrorista gyilkossággal vádolt Faycal Cheffou a világos kabátos férfi, akkor már csak egy támadót kell elfogni. A titokzatos férfit, aki a metróállomáson cipelte a nehéz bőröndöt Khalid el-Bakroui társaságában.

Ha kiderül, hogy a terrorista gyilkossággal vádolt Faycal Cheffou a világos kabátos férfi, akkor már csak egy támadót kell elfogni. A titokzatos férfit, aki a metróállomáson cipelte a nehéz bőröndöt Khalid el-Bakroui társaságában.

Közülük egyet vádolnak csak terrorista gyilkossággal, Faycal Cheffou-t. Hivatalosan még nem erősítette meg a rendőrség, hogy ő lenne az a férfi, akit a reptér biztonsági kamerája rögzített a másik két robbantó, Ibrahim el-Bakroui és Najim Laachraoui mellett világos kabátban. Mégis erre lehet gondolni, hiszen ő az egyetlen, akit valóban gyilkossággal vádolnak. Ha megerősítik, hogy ő volt a világos kabátos férfi, akkor ő volt az is, aki valamiért nem robbantotta fel a bombáját, pedig a poggyászszállító kocsiban ő is hatalmas méretű bombát tolt. Cheffou lakásán egyébként nem találtak sem robbanóanyagokat, sem fegyvereket. Az ügyészség semmit nem árult még el arról, hogy Cheffou pontosan milyen szerepet játszott a merényletekben.

Ha kiderül, hogy valóban Cheffou a világos kabátos terrorista, akkor már csak egyetlen kérdés marad a robbantások tényleges elkövetőivel kapcsolatban: ki az a férfi, akit a Maelbeek metróállomás kamerája vett fel a felrobbant Khalid el-Bakroui mellett? A felvételeken állítólag volt valaki Khalidhoz nagyon közel, és egy nagy, nehéz bőröndöt cipelt. A kiszivárgott információk szerint úgy tűnt, hogy együtt vannak, de erről a titokzatos férfiról azóta sem tudni semmit.

Cheffou mellett másik két embert is megvádolt a belga ügyészség, őket is csütörtökön fogták el. Terrorszervezetben való részvétellel vádolják mindkettőt, valószínűleg még nem derült ki, hogy részt vettek-e a brüsszeli támadások előkészítésében. A nevük Rabah N. és Abubakar A.

Naim el-Hamed, Európa egyik legkeresettebb bűnöző terroristája. Részt vett a brüsszeli támadások előkészítésében.

Naim el-Hamed, Európa egyik legkeresettebb bűnöző terroristája. Részt vett a brüsszeli támadások előkészítésében.

Rajtuk kívül Brüsszelben és Párizsban is keresik Naim el-Hamedet. Az ő DNS-ét találták meg a belga nyomozók abban a lakásban, amit a brüsszeli támadók béreltek, és ahol a bombáikat összerakták. A férfi – rendőrség által ismert – neve Naim el-Hamed, és jelenleg Európa egyik legkeresettebb bűnözője. Fényképe már körbejárta az európai és világsajtót, csak úgy, mint a hatóságok nyilvántartási rendszereit. Annyit tudni róla, hogy veszélyes, valószínűleg fegyver is van nála. Arról, hogy el-Hamid hogyan került Európába és kapcsolatba a brüsszeli és a párizsi merénylőkkel, itt írtunk korábban.

A brüsszeli támadások óta sorra razziáznak a hatóságok és terrorelhárítási egységek Európa nagyvárosaiban. Csütörtök este Párizs külvárosában fogtak el egy Reda Kriket nevű francia állampolgárt, aki a hatóság szerint már nagyon közel állt ahhoz, hogy merényletet hajtson végre Párizsban. A Párizs mellett születő és felnövő Kriket volt Szíriában is, visszatért, és terrortámadást tervezett. A nyomozók szerint egyéni akcióra készült, de nyilvánvalóan kapcsolatban állt az Iszlám Állam európai sejtjeivel.

Új ország a brüsszeli akciót szervező terrorhálózatbanSzombaton Olaszországban tartóztattak le egy algériai férfit. A gyanú szerint hamis papírokat és igazolványokat készített a tavalyi párizsi és a keddi brüsszeli támadások elkövetőinek. A férfi neve Dzsamál ed-Dín Uáli, és a terroristákon kívül folyamatosan gyártotta a hamis okmányokat illegális bevándorlóknak. Uáli és hamisító bandája többek között a múlt héten elfogott Salah Abdeslamnak is állított ki hamis papírokat. Uálit Salerno városhoz közeli Bellizzi településen fogták el. Valószínűleg napokon belül kiadják Belgiumnak.

A belga hatóságok a razziák alatt elfogott terrorista-gyanús embereken kívül még legalább 8 embert köröz, akik részt vehettek a támadások megszervezésében. Róluk annyit tudni, hogy vagy Európában bujkálnak valahol, vagy Szíriában.

Top 0