• Külföld
Faktor

Brüsszeli robbantások: Olaszországban fogtak el egy gyanúsítottat

Az olasz terrorizmusellenes alakulat egy algériai férfit vett őrizetbe, aki a gyanú szerint hamis papírokkal segítette a párizsi és brüsszeli merénylőket.

Gyertyagyújtással emlékeznek Brüsszelben a merényletek áldozataira. Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Gyertyagyújtással emlékeznek Brüsszelben a merényletek áldozataira. Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

A férfi elfogásáról az olasz sajtó számolt be vasárnap éjjel.  Dzsamál ed-Dín Uáli egy hamis papírokkal kereskedő banda tagja. A 40 éves férfivel szemben a belga hatóságok bocsátottak ki európai elfogatóparancsot, mert illegális bevándorlóknak szánt hamis okmányokat készített, illetve szerzett be.

A belga rendőrség októberben egy brüsszeli lakásban tartott razziát, és ekkor olyan papírokat találtak, amelyeken Uáli neve szerepelt. Az okmányok között voltak olyanok, amelyeket a tavalyi párizsi és a mostani brüsszeli terrortámadások egyes végrehajtóinak fotójával és álnevével állítottak ki. Kiderült az is, hogy a párizsi merényletekben kulcsszerepet játszó, március 18-án Brüsszelben elfogott Salah Abdeslam is használt olyan papírokat, amelyeket az Uáli mögött álló banda készített.

Az algériait a terrorizmusellenes olasz nyomozó-igazgatóság (Digos) emberei vették őrizetbe a dél-olaszországi Salerno városhoz közeli Bellizzi településen. A sajtójelentések szerint a rendőrség értesítette a belga hatóságokat: a férfi Brüsszelnek való kiadatására napokon belül sor kerülhet.

Top 0