• Külföld

Brüsszeli robbantások: megtalálták a "kalapos férfi" búcsúüzenetét

Egy kidobott számítógépen találták meg Mohamed Abrini, a brüsszeli repülőtéri terrorkommandó harmadik tagjának búcsúüzenetét a belga nyomozók - jelentette a helyi média szerdán.

A sajtóban a „kalapos férfiként" ismertté vált Abrini a robbantások előtt néhány perccel még együtt látható a két öngyilkos merénylővel a biztonsági kamerák felvételein. A férfi azonban valószínűleg elbizonytalanodott és mégsem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről.

A belga nyomozók egy kukában találták meg a búcsúüzenetet tartalmazó számítógépet a brüsszeli Schaerbeek negyedben. A február 2-án létrehozott dokumentumra a lomtárban bukkantak rá.

Az áprilisban őrizetbe vett Mohamed Abrini a levélben a novemberi párizsi merényletek elkövetőit méltatta,

hősöknek nevezte őket.

Azt írta, hogy ő is mártírként fog meghalni, és ezért az anyja bocsánatát kérte - írta a Le Soir című belga napilap.

Abrini az üzenetben elárulta, hogy azután vette fel a kapcsolatot az Iszlám Állam terrorszervezettel, hogy a bátyja 2014-ben öngyilkos robbantást hajtott végre Szíriában – írja az MTI.

A férfinak a belga hatóságok gyanúja szerint a párizsi merényletek előkészítésében is szerepe volt. Elfogása után azt mondta a rendőröknek, hogy

a légynek sem tudna ártani.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Top 0