• Külföld
Faktor

Britek adták a brüsszeli terrortámadás bombáira a pénzt

Meglepő részleteket derültek ki a márciusi brüsszeli robbantásokkal kapcsolatban: birminghami férfiak nyújtottak pénzügyi támogatást a terrortámadás szervezőjének.

Fotó: Europress / Kenzo Tribouillard - AFP

Fotó: Europress / Kenzo Tribouillard - AFP

Mohamed Abrini 3000 fontot (több mint 1 millió forintot) kapott két birminghami férfitól, hogy terrorista terveiket fedezze. A 31 éves Abrini még 2015 nyarán kapta a pénzt, mikor az Egyesült Királyságban járt. A terrorista a párizsi terrortámadás szervezésében is részt vett, de a pénz nagy részét valószínűleg a brüsszeli bombákra költötte - írja az Independent.

Abrini a brüsszeli terrortámadás után a „kalapos férfi” néven vált ismertté: bár ő is ott volt a Zaventem reptéren a robbantás előtt, nem követett el öngyilkos merényletet. Nem sokkal később fogták el a rendőrök, és mivel egy benzinkúti felvételből egyértelművé vált, hogy már a párizsi terrortámadások előtt is ismerte Salah Abdeslamot, felmerült, hogy a 130 ember életével járó merénylethez is köze volt.

Fotó: Europress / Federal Police / Belga - AFP

Fotó: Europress / Federal Police / Belga - AFP

Abrini a pénz egy részét egy bizonyos Anwar Haddouchitól kapta: a férfi állami juttatásokat kapott, míg el nem utazott Szíriába – azért, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A birminghami férfi 2014 nyarán hagyta el az országot, de a pénz csak később került le a számlájáról. Egy másik férfi, Mohammed Ali Ahmed ártatlannak nyilvánított társával pedig nagy mennyiségű készpénzt adott át Abrininek.

A „kalapos férfi” még áprilisi kihallgatásán elmondta a belga rendőröknek, hogy egy bizonyos „Abaud” – Abdelhamid Abaud, a párizsi terrortámadás ötletgazdája – Szíriából azzal az üzenettel küldte vissza az Egyesült Királyságba, hogy gyűjtsön pénzt terrortámadásokra. Segítségképp Abaud több telefonszámot is adott Abrininek: olyan férfiakét, akik szívesen segítenék az Iszlám Állam ügyét, de csak pénzzel.

Kommentek:

Top 0