• Külföld
Faktor

Brüsszelben készítették a terroristák robbanóöveit

Rendőrségi források szerint a belga főváros Schaerbeek nevű kerületében, egy bérelt lakásban készítették a november 13-i párizsi merényleteknél használt robbanóöveket. A belga szövetségi ügyészség megerősítette a hírt.

A De Standaard című flamand lap szerint a hatóságok december elején szereztek tudomást a lakásról, amely a nyomozás eddigi állása szerint a terrortámadások után a búvóhelye volt a feltételezett főszervezőnek, az ország első számú körözött személyének számító Salah Abdeslamnak. A lakást egy másik ember bérelte, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki.

Belga sajtóhírek szerint a schaerbeeki bombagyárat december 9-én fedezte fel a rendőrség. A lakásban TATP, vagyis triaceton-triperoxid nyomait találták, valamint három, robbanószer tárolására alkalmas, kézzel készített övet. A helyszínen a magát Yassine Baghlinak is nevező Salah Abdeslam ujjlenyomatát is megtalálták.

A biztonsági körökben Sátán anyjaként is emlegetett TATP alapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a 2005. évi londoni merényletekhez, és ezt próbálta felrobbantani 2001 decemberében egy repülőgépen a Cipőbombás néven ismertté vált Richard Reid is.

A detonátorokat a Párizs környéki Alfortville egyik szállodájában csatlakoztatták a robbanóövekhez, amelyben Abdeslam szobát foglalt.

A belga szövetségi ügyészség később megerősítette a De Standaard című lap értesüléseit. "Felfedeztünk egy rejtekhelyet december elején, és robbanószer készítéséhez szükséges anyagokat találtunk ott" - mondta Eric Van der Sypt, az ügyészség szóvivője. Azt is mondta, hogy a lakás bérléséhez hamis iratokat használtak.

Salah Abdeslamot még mindig nem sikerült elfogni. A férfi ellen a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van, és azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e. A belga rendőrség által első számú közellenségként megnevezett férfi két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hétvégén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozata volt.

Top 0